Їм у віках судилося безсмертя

Їм у віках судилося безсмертя

Небесній Сотні

Шана й молитви…

Події, що сталися в Україні протягом грудня-лютого, вразили українство: саме тих людей, які зо два десятки років жили в мирі на власній землі, не знали збройного протистояння, мали можливість вільно вийти на вулиці міст, не зважаючи на політичні уподобання.

Майдан сколихнув світ, показав, якою ми є сильною нацією, став особистим барометром кожного українця, навчив вірити, надіятися, співчувати, любити по-справжньому, а головне – ЖИТИ СЕРЦЕМ!

Він змінив усіх, став ще однією Хресною дорогою, яку пройшла Україна, щоб відродитися ціною життя своїх дітей, героїв, які своїм подвигом показали силу та незламність українського духу. Героям – слава! Слава! Слава!

18 лютого для учнів 8-В класу БЗШ№15 пройшла година пам’яті «Небесна Сотня: герої, які змінили хід історії». З нагоди цієї пам’ятної дати у читальній залі була представлена виставка-інсталяція «Їм у віках судилося безсмертя». Бібліотекарі читали вірші Петра Остап’юка «Круки над Майданом», Володимира Вакулюка «Небесній Сотні», Ольги Сливки «Небесній Сотні – присвячується», прозвучали музичні композиції «Небесну Сотню, Господи, прийми», «Балада про мальви», «Мамина молитва», «Мамо, не плач».

Під мелодію гімну Небесної Сотні «Пливе кача» запалену свічку пам’яті всі присутні передали по колу. Невинно убієнних героїв Майдану вшанували хвилиною мовчання:

«Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна Сотня в вирій полетіла…»

Минуло два роки від трагічних подій на Майдані, але на превеликий жаль Небесною Сотнею не закінчився біль і страждання України. Бойові дії в зоні АТО не припиняються і сьогодні.

На годину пам’яті був запрошений наш земляк, майданівець, афганець, учасник АТО, захисник Донецького аеропорту, «кіборг» з позивним «Душман», командир 90-го аеромобільного десантного батальйону – Кузьмін Сергій Валерійович. На зустріч з молоддю воїн приніс унікальні відеозаписи і фотографії, які були відзняті ним особисто на місці реальних бойових подій.

Учні з неприхованим хвилюванням, затамувавши подих, слухали героя, задавали безліч питань про страшну хроніку подій захисту Донецького аеропорту. Тепер вони знають гімн «кіборгів», довідалися про ціну ковтка води, якої так не вистачало воїнам, про страшні ночі і бажання зустріти ранок. Цей день перевернув погляд підлітків на життєві цінності, які, інколи, вимірюються ними супермодними гаджетами та брендовим одягом.

Жоден з присутніх не міг втримати сліз, юнаки та юнки говорили слова вдячності солдатам, які оберігають мир і спокій, і ніколи не дозволять здійснитися планам агресора. Бо в їхніх серцях горить любов до рідної землі і велика віра в перемогу.Изображение_2008

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>