«Класна школа» – Маленькі кроки у велику Європу

Представники шкіл Міжнародної програми «Класна школа» 12-15 травня зібралися на зустріч вчителів з Польщі та України, які бажають налагодити співпрацю шкіл та обмін молоді в межах Програми «Перетворення в регіоні» – RІТА, яка є фінансована Польсько-Американським Фондом Свободи, що адмініструється Фондом «Освіта для демократії», при підтримці Товариства Лева та Лабораторії Громадянської Освіти «Пошук».                                                                        

Чотири дні драйву: нових знайомств, інтерактивних занять, руханок, спілкування, це – зустрічі вчителів з Польщі та України, які бажають налагодити співпрацю шкіл та обмін молоді. В натхненній атмосфері чарівного Львова вчителі з обох берегів Бугу шукали спільних точок дотику в сферах розвитку демократії та толерантності, історії та культури.

Учасники отримали інформацію про систему освіти Польщі, особливості підходів до структури виховної роботи та навчального процесу обох країн. Цікаво, що організація роботи в обох країнах є досить схожою, однак в польській практиці більше приділяють уваги інклюзивній освіті, коригуючим та розвиваючим індивідуальним заняттям для учнів, які щедро передбачені навчальною програмою, крім того кожен вчитель зобов’язаний  два уроки на тиждень проводити безоплатні розвиваючі чи коригуючи заняття.  Натомість, польських колег вразив надмірно великий об’єм роботи класного керівника в Україні, що змушений організовувати навіть ремонт класних кімнат. Адміністративна реформа в Польщі, яка тільки починає впроваджуватись в Україні, допомогла зняти питання про проблеми фінансування шкіл, якими тепер опікуються гміни.

Другий день занять – відбувалася презентація досягнень шкіл-учасників. Маса інформації у вигляді мультимедійних презентацій та роликів, флаєри, інформаційні стенди, сувеніри та безліч світлин, які сяють щирими посмішками дітей. Безпосереднє знайомство з досвідом шкіл стало справжнім інформаційним проривом. Ми змогли зорієнтуватись в особливостях роботи колег, що допомогло знайти майбутніх партнерів.  Тож на наступний день сформовані партнерські пари змогли ефективно працювати над написанням пілотної грантової  заявки.  Вразила різноманітність напрямків співпраці: історичні дослідження, культурна інтеграція, спортивний рух, взаємодія шкільного самоврядування, сприяння розвитку демократії та становлення громадянського суспільства.

Зустріч завершилась та сповнила надій на нові зустрічі вже в ширшому форматі  шкільних команд. Ми залишали гостинний Львів з жалем розставання з новими друзями, з якими разом працювали, творили і відпочивали. Святкували перемогу України на Євробаченні, як спільну.  Маленькі спільні кроки у великій дружбі та взаєморозумінні двох європейських сусідніх країн партнерів.

                                                         Людмила Махун, ЗОШ с. Дубечне Волинської області.

Share Button

About Ольга Педан-Слєпухіна

Вчитель історії СЗШ № 65 м. Львова
у Новини.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>