Минулого року учні гімназії прийняли участь у конкурсі «Samsung назустріч знанням» у рамках проекту Samsung Electronics конкурс учнівських есе та освітніх проектів серед учнів та викладачів середніх шкіл всіх типів. «Samsung назустріч знанням» є частиною глобальної програми «Samsung Надія для дітей» (Samsung Hope for Children).

 

Есамсунгсе  за темою: «Школа майбутнього» учениць 9-В класу Захорольської Діани, Козленко Ольги, Драгун Єлизавети (2014-2015 н.р.)

 

Система освіти – один з найголовніших пріоритетів кожної держави світу. Якість цієї системи зумовлює розвиток або падіння держави у майбутньому. Тому, безумовно, влада кожної країни намагається як найякісніше реформувати цю гілку. Та чи можуть люди, які закінчили навчання багато років тому, знати, які новітні технології існують, як їх використовувати, які потреби має держава та кожне підприємство? Певно, що ні.

Візьмемо предметно: Україна. Дніпропетровська область. Місто Дніпродзержинськ. Гімназія № 11. Урок хімії. Лабораторна робота. Чи ні? Тут хто як назве, адже реактивів не вистачає, бо  понад 30 років не поновлювались. Деякі речовини вибухові, отруйні, а деякі визнані прекурсорами, тому, наприклад,  кисень із марганцівки добувати заборонено. Ми розуміємо значення боротьби із виготовленням наркотиків, але невже мають страждати за це діти? А чи є компроміс? А чи можемо ми вивчати хімію без реактивів та сучасного обладнання? Можливо!

Відсутність реактивів – простір для розвитку системи освіти. Розв’язання проблеми ми бачимо в забезпеченні навчальних закладів інноваційними технологіями. Процес навчання буде цікавішим, ефективнішим і більш пристосованим до реалів життя та запитів роботодавців.

Уявимо урок хімії 2020 року. Учні заходять в аудиторію і кожний починає працювати з персональним планшетом. Заходить вчитель. /Живу людину не замінить жодна машина./ Розпочинається урок. Вмикається електронна система. З’являється голограма  і всі присутні спостерігають за протіканням віртуальних хімічних реакцій. Молекули розпадаються до атомів, які перегрупіровуються в нові речовини.  Який захоплюючий процес пізнання! Раніше ми бачили це тільки у фантастичних кінофільмах, а зараз спостерігаємо на уроках. Кожний учень складає рівняння реакцій на екрані планшету, проходить тестування on-line, всі результати лабораторних та практичних робіт передаються на електронну дошку вчителя. Ніяких зошитів та конспектів. На іншому уроці робота в групах. Вивчаємо каучук, гуму. В Інтернеті знаходимо відео про процес добування натурального каучуку з соку дерева Гевеї, процес вулканізації та добування гуми, а інші знайшли відео про вторинну переробку гуми та створили власний екологічний проект. Наприкінці уроку групи презентують свою роботу на уроці.

А що буде, якщо учень захворів? Та це в 2020 році не проблема. Він через Інтернет підключається до камер в аудиторії і стає присутнім на уроці. А якщо вчитель хворіє? Та й що. Є ж Skype! Вчитель проводить урок віртуально. Та ще один плюс: полегшення життя школярів в прямому сенсі. Жодних підручників. Користь для хребта кожної дитини та тропічних лісів Південної Америки.

Ми впевнені, що найулюбленішим уроком кожної дитини стануть «Основи здоров’я»! Наша вчителька  хімії викладає цей предмет також. І тренінги, які вона з нами проводить, будуть ще цікавішими. Що може бути більш захоплюючим, ніж дивитися на цунамі, землетруси, падіння метеоритів, відчувати себе частиною природи, навчатися захищати її та себе, своїх близьких від наслідків надзвичайних ситуацій. Хіба можна порівняти цей процес із спостереженням за картинками в підручнику? Як можна за підручником пояснити дітям степів, що таке селі і як себе поводити під час сходження снігових лавин?

До речі, місто Дніпродзержинськ визнають зоною екологічної катастрофи. Наші мешканці кожного дня спостерігають «лисячі хвости» над металургійним заводом або графітові пилинки на листочках дерев. Забруднені повітря, води Дніпра та ґрунти. Небезпечний рівень радіаційного забруднення. Учні гімназії використовуючи мережу Інтернет матимуть унікальну можливість перейняти досвід інших людей у вирішенні екологічних проблем.

Шкода лише те, що ми навчаємось зараз, а не в 2020 році… То може нам стати вчителями? Ми віримо, що ця професія стане однією із найбільш благородних, визнаних і цікавих. Адже перевірка зошитів залишиться в минулому. Електронна система сама буде оцінювати результати учнів, ніхто не скаже про корупцію або нелюбов комп’ютера до особистості учня.

Ми сподіваємось, що в майбутньому система освіти буде реформуватися з урахуванням новітніх суспільних потреб та бажань учнів вже зараз використовувати інноваційні технології під час навчального процесу.

І найважливіше на наш погляд. Проведення уроків-тренінгів з використанням планшету для кожного учня, інтерактивної дошки, Інтернету в кабінеті  дозволить залучити до роботи кожного учня! Недаремно технології називають інтерактивними. Діти будуть не лише присутніми на уроці, кожний буде активним учасником! Адже колись ці учні стануть депутатами Верховної Ради, директорами заводів! Як можна виховати людину, яка свідомо не буде засмічувати своє місто, вулицю, на якій живе, яка буде прагнути  змінити свою країну, якщо вона звикла 11 років просто сидіти на уроках і мріяти, щоб її не викликали до дошки?

Повернемося до початку…  Якщо новітні технології прийдуть до нашої гімназії тільки в 2020 році або пізніше, чи зможуть випускники та вчителі бути учасниками процесу перетворення нашої держави на європейську країну? Як ці випускники будуть навчатися в університетах? Як будуть працювати на сучасних підприємствах? Як вчителі будуть навчати дітей, якщо деякі навіть  не вміють користуватися сенсорним екраном? На скільки років затягнеться  процес змін?

Отож залишається лише вірити, що Дід Мороз існує, і наша мрія  здійсниться вже в цьому навчальному році.

 

 

Share Button

5s коментарів

  1. Ula

    З цікавістю прочитала повідомлення. Для мене це цінний матеріал, оскільки показує в який спосіб можна ангажуватися для свого найближчого оточення, а також освіти. Як на мене, освіта без сучасних технологій є дослівно мертва. Ті сучасні технології, навчання завдяки досвіду може, по-перше, мотивувати учнів до науки, а, по-друге, є шансом для цивілізаційного розвитку молодих людей.
    Дуже переконливим є опис занять в 2010 році. Цікаво, і дає можливість задуматися. Була колись на проектних заняттях в німецькій школі і пам’ятаю проект, пов’язаний з мобільними телефонами. Було в ньому все: математика, фізика, хімія, а також інформатика. Учні досліджували, з чого складається корпус, як працює телефон і чому одним дотиком до екрану можна багато зробити.
    Правда й те, що сучасної освіти немає без інформаційних технологій, але немає також без ідеї на навчання, не навчання інших, а навчання взагалі. Мене дуже зацікавив проект в німецькій школі про мобільні телефони і, коли розповідала своїм учням, то вони казали, що така фізика, чи математика може бути набагато цікавіша і, що вони із задоволенням взяли б участь в такому виді проекту.
    Тому люблю теж лекції з Akademii Khana, коли можу щось побачити, а перш за все пізнати інший спосіб мислення. Люблю теж матеріали з TED, бо носять з собою подих свіжості.
    З великими емоціями прочитала кінцівку і всі питання про майбутні зміни. Вірю, що розумні вчителі і учні змінюють світ; правда.
    Радію, що могла Вас зустріти, хоча б віртуальо.
    З сердечними побажаннями,
    Уля

    Відповіcти
    1. vikgavrylina

      Дуже цікаво читати Ваші коментарі. ІКТ цікавлюся давно. Ще в 2002 році на обласному як і на Всеукраїнському етапі конкурсу “Вчитель року” мені не дали використовувати комп”ютер на уроках, тому що боялися, мабуть, що виявиться, що діти не вміють працювати з ними. Як все змінилося за цей час! На уроках та в позакласній діяльності, при підготовці учнів до олімпіади або виконанню науково-дослідницьких робіт використовуємо і електронні підручники, і віртуальні хімічні лабораторії, які на комп. завантажуємо, або дуже цікаво на сайті znanius.com учні on line виконують лабораторні та практичні по хімї. Декілька років вже учні виконують домашні експерименти із доступними та безпечними реактивами та фотографують це або знімають відео на мобільному телефоні, планшеті, а потім показують мені. Приємно, що часто батьки допомагають дітям та також цікавляться хімією та новими технологіями. Я давно учнів привчаю до того, що використовувати гаджети необхідно для навчання. Наприклад, при виконанні довготривалих проектів учні використовують соціальні мережі, щоб обмінюватися документами, презентаціями. Спільно працюють, а потім на уроках презентують свою роботу. На уроках під час короткотривалих проектів використовують мобільний телефон і планшет, щоб в Інтернеті знайти відповіді на питання, додаткову інформацію.
      Мене зацікавив Ваш досвід використання Google диску. Я тільки почала з ним працювати. Створила власне вчительське портфоліо. А завтра записалася на вебінар по використанню Google форм для процесу навчання.
      Дякую Вам за спілкування. Приємно, що є однодумці, хоч і віртуальні!
      Нехай Вам щастить!!!

      Відповіcти
  2. Ula

    Дякую за доступ до диску, прочитала твоє потфоліо і мене воно вразило. Скажу одне, дуже добрий спосіб на представлення себе і ту ідею, напевно, у тебе купую. Дякую. А тепер ділимося знаннями і засобами, які можна використовувати в своїй праці:
    • eportfolio https://mahara.org/ – дуже добрий засіб для будування індивідуального потфоліо, цікавого і здатного на багато можливостей
    • Rememberthe Milk–https://www.rememberthemilk.com – засіб для проектної роботи
    • Trello–https://trello.com – також для проектів

    А з Google звичайно запропоную https://calendar.google.com, але ти, напевно, його вже використовуєш.
    Вітаю і ще раз скажу, що ціную твою роботу. Браво!!!

    Відповіcти
    1. vikgavrylina

      Дякую Вам за підтримку! Приємно прочитати Ваше враження від портфоліо, ще мало хто його бачив. Мене вражає Ваш досвід! Скільки Ви використовуєте, про що я ще і не чула! Дуже корисний такий обмін досвідом! Мені сподобався Ваш метод праці – Word Cafe, який описуєте в коментарі. Щось подібне у нас в гімназії використовує вчитель французької мови. Згодна, що учні в нетрадиційній спокійній обстановці, вільні від обмежень часу уроку, можуть зробити більше і робота буде цікавішою. Я по суботах у вільний час так займалася завжди з учнями для підготовки до олімпіади по хімії. Це давало найбільший результат, тому що діти невтомлені, не думають про домашні завдання; їм дуже пожобається спілкуватися між собою, обмінюватися досвідом між старшокласниками та учнями, які тільки починають свій шлях в хімії. Робота в команді є дуже цікавою та результативною. Дякую Вам за можливість навчитися новому та спілкуватися!

      Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>