ЛІТНЯ ШКОЛА МАН У ЗАЛІЩИЦЬКОМУ РАЙОНІ

Розпочався навчальний рік, але літо не відпускає своїми враженнями. Звичайно, гімназія щиро радіє новому спортивному та актовому залам, де учні можуть постійно удосконалювати свої фізичні навички, тренуватися і досягати і здоров’я і підкорювати спортивні вершини… Це приємно і дуже потрібно. Та у період підготовки до відкриття нових споруд у Заліщицькому районі проведена обласна літня школа Малої академії наук. Її слухачами стали близько 20 учнів з усіх районів області. Упродовж тижня вони мали змогу дізнатися багато нового, взяти участь у цікавих дослідженнях і познайомитися з досягненнями сучасної науки. Програма літньої школи передбачала цікаві лекції, екскурсії, досліди та активний відпочинок.

Слухачі під керівництвом методистів обласного відділення МАН України, співробітником Національного природного парку «Дністровий каньйон» Мандзюк Л.О. познайомилися з флорою та фауною Дністрового каньйону, оглянули прекрасні краєвиди с. Касперівці, Синьків. Завдяки вмілій координації завідувача відділом з питань освіти Підгребі Н.М. з іншими підрозділами району гості відвідали тепличне господарство села Синьків, модернізовану міську лікарню. Були цікаві мандрівки для ознайомлення з геологічною будовою каньйону під керівництвом доцента кафедри географії та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, кандидата географічних наук  М.В.Питуляка, Таємниці та секрети хімії відкрила Фальфушинська Галина Іванівна, доктор біологічних наук ДВНЗ «ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України».

Та напевне найцікавішим – родзинкою – стала зустріч учасників літньої школи з командою вчених лабораторного комплексу Національного центру «Мала академія наук України». Робота була проведена у декілька етапів: спочатку вчені познайомили з основними принципами діяльності лабораторії, її можливостями, основними напрямками досліджень. Наступний етап – польові дослідження в урочищі Червоне, де поблизу залишків Червногородської фортеці та оздоровчого табору «Ромашка» було проведено обстеження і відбір порід, зроблено заміри температури води та повітря на різних ступенях водоспаду, забір води з метою подальшого аналізу. Слухачам презентовано новинки: георадар та телескоп, електронні мікроскопи та набір для проведення аналізу води. І третій етап – презентація отриманих результатів та обговорення планів на майбутнє.

Учені познайомили з новітнім обладнанням, яке дає змогу проводити дослідження з фізики, хімії, біології, мінералогії. Слухачі дізналися про можливості, які вони допомагають відкривати. Досліди перетворили «мертві» «теоретизовані» поняття на зрозуміла та захоплюючі. Шаповалов Віктор Борисович, молодший науковий співробітник Національного центру «Мала академія наук України» ознайомив наших ентузіастів з роботою георадара EASYRAD GPR, який виявляє пустоти у ґрунті та гірських породах, що дуже зацікавило групу фізиків. Під керівництвом Чернецького Ігоря Станіславовича, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного центру «Мала академія наук України» учасники літньої школи змогли розглянути головне тіло нашої Сонячної системи за допомогою сонячного телескопа Coronado SolarMax II 60 мм, побачити його протуберанці та інші особливості сонячної активності. Також науковець пояснив, як користуватися вимірювальним комплексом Cobra 4. Модуль Mobile-Link, щоб слухачі секцій МАН змогли виміряти температуру води Джуринського водоспаду на його вершині, у першому та другому каскадах. На основі цього група фізиків провела дослід Джоуля, який довів, що на вершині вода найхолодніша, а у другому каскаді (внизу) – найтепліша. Цю роботу вони оформили у вигляді презентації та доповідей, які представили на підсумковій конференції. Шаповалов Євген Борисович, провідний інженер МанЛаб допоміг майбутнім біологам та хімікам провести досліди, використовуючи уніфікований клас-комплект для лабораторних робіт «ЕХБ» (екологія, хімія, біологія). МАНівці взяли заміри води із нижньої, верхньої частин водоспаду та джерела біля нього. Вони працювали над визначенням її фізичних та хімічних властивостей: запах, прозорість, ph, електропровідність, твердість, вміст хлоридів, сульфатів, свинцю, заліза, міді, нікелю, фосфатів, нітратів. У своїх доповідях та презентації ця група довела, що вода, яку вони аналізували, є чистою і практично всі показники відповідають нормам ДСТУ. Пащенко Євген Юрійович, старший науковий співробітник Інституту Телекомунікацій і Глобального Інформаційного Простору НАН України, кандидат економічних наук працював з групою геологів, які вивчали гірські породи урочища Червоного.

Спочатку був проведений збір та визначення порід  та мінералів серед яких були: гіпс, гематит, кварц, малахіт та ін. Особливо цікавими були знахідки антрациту та опалу, які є нетиповими для цієї території. Науковець розповів про причини, по яким вони могли сюди потрапити  та умови їх виникнення. За допомогою електронного USB-мікроскопа слухачі детально розглянули всі особливості порід та продемонстрували це у своїх доповідях. Підсумкова конференція була надзвичайно цікавою, наповненою великою кількістю запитань та обговорень. Чудовою знахідкою в урочищі Червоне став малахіт, який дав змогу припустити наявність мідних руд у цьому регіоні (що було підтверджено фаховими джерелами). Водночас, знаючи, що на цій території існували поселення трипільської культури, слухачі літньої школи висунули гіпотезу, що існує дуже висока ймовірність знахідок мідних знарядь праці та прикрас датованих IV- III тис. до н.е.

Слухачка Лановецької філії МАН Проць Уляна так підсумувала роботу протягом цих насичених днів: «…Всі лекції, які ми послухали, і всі досліди, які провели, були надзвичайно захоплюючими та корисними. І ми впевнені, що це стало великим поштовхом для наших майбутніх досліджень. Адже як ви казали, на практиці все не так складно, як здається на перший погляд. Ваш стиль подачі інформації набагато дієвіший, ніж те навчання, до якого ми звикли в школі. Тому що просте читання підручника – це лише теорія, а ви нам показали науку в дії…».

І ще одна приємна новина: директор Заліщицької гімназії підписав Угоду з керівником  лабораторії Чернецьким Ігорем Станіславовичем про створення опорної школи для організації та проведення дослідницької роботи з використанням сучасного обладнання.

Наука ніколи не зачиняє воріт до свого королівства перед молодими та допитливими, але потрібно бути наполегливим та впевненим, щоб не розгубитися і впевнено мандрувати його просторами. Саме в цьому допомагає літня школа МАН, де збираються щирі та веселі ентузіасти.

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>