Досягнення в освоєнні Інтернет-простору і не тільки (Ярмарка Web 2.0. у гімназії)

З Інтернетом – на ти

(День безпечного Інтернету у гімназії)

Інтернет став для людства необхідністю. Швидкість отримання будь-якої інформації з різних куточків світу, обмін думками з різних проблем – ось сучасне інформаційне обличчя світу. Інтернет-технології покоління  Web 2.0, які ще декілька років були знані небагатьом успішно запроваджуються сьогодні кожним користувачем. Соціальні мережі, блоги, скайпи, сайти – це той невеликий перелік засобів, які роблять людину віртуальною. Особистість має можливість повідомити про все, що завгодно. Але наскільки ми, користувачі, у цей час здатні безпечно користуватися Інтернет-ресурсами? Питанні далеко не риторичне. Саме тому світова спільнота визнала проблему безпеки в Інтернеті однією з ключових і прийняла рішення запровадити День безпечного Інтернету.Він відзначається щороку у другий вівторок лютого. з 2004 року і організований мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії. З 2008 року до нього приєдналася Україна. Заліщицька гімназія втретє організовує і проводить День безпечного Інтернету у навчальному закладі під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету».Особливістю проведення заходів цього року було співпраця Тісною була співпраця з Олександрою Гриньків та NGO «Information Legal Center Human Rights».

Насиченою та змістовною була програма. Спочатку 3 лютого 2017 на щотижневому зібранні директор гімназії О. Войчишин презентувала учням відеоролики про дотримання прав людини в онлайн просторі, про безпеку в інтернеті та протидію мові ненависті онлайн. Після їх перегляду відбулося жваве обговорення. Для трьох команд гімназистів – членів Заліщицького осередку ВДТО “КРОКС” організовано інформаційно-інтелектуальний захід “Ми – за безпечний інтернет” та ознайомлено з Посібником з протидії мові ненависті онлайн «Закладинки». Його провели директор О.Д. Войчишин О.Д., заступник директора В.Г. Дяків, педагог-організатор Н.І. Тимофійчук.

Упродовж 7 лютого 2017 року педагоги мали змогу пройти онлайн курс DigitalCitizenship на платформі міжнародної програми «Партнерство в навчанні», що дало змогу удосконалити свої інформаційні компетентності.

Учителями образотворчого мистецтва Дяків О.І., Брусяк С.В. проведено виставку малюнків гімназистів на тему: «Ми – за безпечний інтернет», кращі роботи з якої відібрані для участі у Всеукраїнському творчому конкурсі.

​На щотижневій нараді виступи вчителів організували дискусійний майданчик стосовно питань безпеки дітей онлайн та необхідних шляхів для сприяння безпечному та позитивному використанню інтернету дітьми. І прийняли рішення щодо проведення просвітницької роботи серед батьків, учнів, учителів. Для цього учителем інформатики Грушко Н.А. створено та розміщено на сайті навчальні інтерактивні матеріали з теми.  З ними можна ознайомитися на нашому сайті.

Для популяризації серед учасників навчально-виховного процесу нового програмного забезпечення і представлення технічних новинок проведено “Ярмарок ідей Web 2.0″ та майстер класи учнями гімназії: Лучином Д., Шмиглик О., Лучином О., Оробко Р.

У цікавій ігровій формі наймолодших гімназисти, учні 1-х – 2-х класів, знайомилися з основними принципами безпечного Інтернету. Для них командою у складі директора О.Д. Войчишин, заступника В.Г. Дякова, педагога-організатора Н.І. Тимофійчук було проведено  “Брейн-ринг”.

8 лютого на базі гімназії вчителями, учнями та директорами шкіл району за участю навчальника відділу з питань освіти, молоді та спорту Н.М. Підгребі та директора О.Д. Войчишин відвідано Всеукраїнський вебінар на тему безпеки в Інтернеті. Класними керівниками проведено батьківські збори  про безпеку в інтернеті. Учителями англійської мови   проведено обговорення відеороликів про десять рекомендацій щодо безпечної поведінки в інтернеті.

Інформацію про заходи в гімназії розміщували на сайті в гімназії, класних блогах, у ФБ ,  у групі «Демократична школа», на сайті «Класна школа».

І на завершення: найкраще мати безпечний Інтернет у локальних мережах. Це унеможливлює потрапляння реклами, заборонених сайтів, інших загроз для користувачів. Такою платформою є Офіс 365. Тому закликаємо познайомитися з його можливостями і освоювати. А для навчання варто зареєструвати у міжнародній Програмі «Партнерство у навчанні». Там є багато онлайн курсів, які допомагатимуть освоювати  безмежний світ Інтернету. Коли ж бажаєте оцінити свій рівень володіння інформаційними технологіями, то до ваших послуг опитування, розроблене корпорацією Microsoft і представлене в Офісі 365. Його результати дають змогу бачити реалії і накреслити ті стратегії, які допоможуть користувачу бути успішних в онлайн просторі. Заліщицька державна гімназія уже двічі провела таке опитування. І поступ є… Бажаємо і вам того ж.ytn9 ytn8 ytn7 ytn6 ytn5 ytn4 нет3 нет2 нет

Share Button

1 коментар

  1. Анна Масник

    Чудовий, а головне, корисний проект! Зараз не слід забувати про те, що хоч Інернет – засіб для отримання інформації, але може становити також певну небезпеку для користувачів. І головне – Інтернет настільки “вкорінився” у наше життя, що вже неможливо уявити сучасну людину без телефонів та планшетів, тому треба пам’ятати про те, що віртуальне спілкування ніколи не замінить живого.

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>