“Ми – господарі школи”

Проект «Ми – господарі школи» – екологічний проект, основною метою якого є виховання розуміння сучасних проблем довкілля й усвідомлення їх актуальності для своєї країни, рідного краю, всього людства, а також розвиток особистої відповідальності за стан довкілля на національному і глобальному рівнях, залучення учнів школи до справи облаштування та прибирання пришкільних ділянок та скверів селища.

Мета проекту: Формування екологічної свідомості у людей та спрямування його на практичну реалізацію, особистісного розвитку школярів, донесення підростаючому поколінню інформації про екологічний стан суспільства та виховання в молоді любові до рідного краю, природи, готовності до діяльності щодо її охорони.

Завдання:

  1. Виховувати екологічний світогляд та екологічну культуру молоді.
  2. Сприяти поширенню екологічних знань.
  3. Оволодіти правилами раціонального природокористування.
  4. Залучити молодь до природоохоронної діяльності на основі набутих у школі знань.
  5. Розвивати інформаційно-технологічні компетентності в учнів.
  6. Провести роботу по прибиранню території селища.
  7. Провести навчання та пропаганду серед учнів школи iдеї самостійного облаштування та прибирання скверів та парків.
  8. Сприяти формуванню активної громадянської позиції, почуття відповідальності за спільну справу, сприяти усвідомленню своєї значущості в житті суспільства.

Напрями роботи:

  • науково – дослідницька робота;
  • агітаційно – просвітницька діяльність;
  • інформаційно-комунікаційна діяльність;
  • виховна робота;
  • природоохоронна діяльність;
  • проектування та моделювання.

Учасники: активна учнівська молодь, віком від 10 до 17 років.

Предмет діяльності:

– сприяння розвитку екологічної самосвідомості населення;

– сприяння проведенню навчально-просвітницьких заходів з екологічних питань;

– сприяння проведенню природоохоронних заходів;

– впровадження концепції систематичної екологічної освіти в закладах освіти;

– організація конференцій громадськості, навчальних семінарів, тренінгів, екологічних шкіл;

– участь та організація культурно-масових, природоохоронних, просвітницьких та інших заходів.

Тривалість: протягом року.

Очікувані результати: формування у молодого покоління нової культури взаємовідношення з природою – культури, що поєднує право користування природними благами і відповідальність за стан навколишнього природного середовища, засновану на розумінні цінності природи.

Актуальність проекту:

Екологічне виховання молоді – важлива складова загальної освіти й надзвичайно важливий чинник розвитку гуманістичного суспільства. Екологічна освіта повинна бути спрямована на формування екологічної культури і виховання екологічних компетентностей учнів. З юних років важливо закріпити у свідомості кожної дитини, що людина – частина природи, тому від стану природи залежить життя людства. Екологічне виховання слід починати не в космічних масштабах, а прямо тут: біля свого будинку, на своїй вулиці, у дворі своєї школи. Тільки усвідомлюючи особисті можливості, навчаючись вирішувати найближчі екологічні проблеми, людина зуміє замислитись про долю всесвіту в цілому. Щоб у дитини виникла потреба захищати і зберігати довкілля, треба навчити її любити світ природи.

Місцерозташування будівлі школи зобов’язує школярів та педагогів доглядати за природніми дарами та підтримувати належний стан пришкільної ділянки , спортивних майданчиків та скверу. Тож учнівським с самоврядуванням «Шкільний дім» було започатковано проект «Ми – господарі школи». Члени шкільного самоврядування розділили територію для прибирання між учнями 5 – 11 класів. Учні 5-6 класів працюють на пришкільних клумбах, прибирають на них сміття, висаджують квіти, виривають бур’ян, перетворюють фасад школи на квіткову феєрію.

За учнями 7-8 класів закріплено територію біля шкільної майстерні: учні доглядають за шкільним садом, прибирають там сміття, виламують сухе гілля, насаджують дерева, майструють шпаківні та годівнички для птахів.

Старшокласники, учні 9 – 11 класів прибирають сквер біля школи (адже мешканці селища залишають недопалки, пластиковий посуд, скляні пляшки). Діти виносять сухе листя, висаджують квітники та підтримують сквер у належному стані.

Наш проект пропонує розробити систему, котра б допомогла розв’язати питання прибирання смiття із мінімальними затратами. У сучасних умовах глобальної проблеми збереження та розподiлу ресурсiв, переходу України до ринкової моделi економiки iдея прибирання, сміття, підтримка належного стану міських територій, їх озеленення є не тiльки важливою, а й життєво необхiдною.

Етапи реалізації проекту

I етап – oрганізаційний :

– проведення, вивчення прибирання селищних територій комісією екології учнівського парламенту ;

– визначення напрямків роботи;

– планування роботи екологічної комісії;

II етап – iнформаційно-просвітницький :

– розробка навчальних макетів стосовно способів прибирання сміття ;

– випуск екологічної газети “Екологічний вісник”;

– участь в акції «Збережемо землю від забруднення» ;

– пропаганда екологічного світогляду та культури населення через сайт школи;

– екскурсія на цементний завод м. Здолбунів;

– усний журнал «Вода – джерело життя»;

– проведення екологічного марафону;

– загальношкільна лінійка «Чорнобиль не має минулого часу».

III етап – практичний :

– участь учнів у різноманітних екологічних акціях: «Чисте селище», «Трудовий десант», «По чистій вулиці у третє тисячоліття», «Посади дерево», «Посади квітку», «Зустрічаємо птахів» , «Від озеленення класної кімнати – до озеленення мікрорайону», «Врятуй дерево», «Новорічний букет – замість ялинки», «Зустрічаємо птахів», проведення екологічних свят: «Бал квітів», «День Землі».

Школярі подбали про чистоту спортивного майданчика, паркової зони, вулиці, привели в належний стан газони та квітники

3 квітня 2016 року педагоги та вихованці прийняли участь в акції “Посади своє дерево” в рамках двомісячника благоустрою. Усього посаджено 50 дерев та кущів. Учні також прибрали територію школи та паркової зони.

В квітня 2016 року учні прийняли участь у шкільній акції “Посади квітку”. Небайдужі до краси, квітів, до зелених насаджень учні посадили петунії, маргаритки, іриси, зробивши шкільне подвір’я красивим і ошатним. В облаштуванні клумб взяли участь учні 2-го класу (класний керівник Люшин В.Д).

В квітні 2016 учні 5-А класу ( класний керівник Савчук Т.В) провели виховний захід з нагоди Міжнародного Дня Землі. Школярі декламували вірші, виконували пісні,танцювали, розігрували інсценівки, звертаючи увагу на те, що кожна людина повинна задуматися над необхідністю вирішення екологічних проблем, поборовши в собі байдужість.

Протягом 2016-2017 навчального року учні доглядали за шкільним садом.

Вчитель географії Мельничук О.Б., вчитель біології Панасюк Л.І навчали учнів правилам підготовки дерев до посадки та догляду за ними. Вчитель трудового навчання Абрамов В.А експериментує та навчає своїх вихованців правильно прищеплювати плодові дерева, щоб збирати з одного дерева одразу кілька сортів яблук та груш.

Отже, лідери учнівського самоврядування «Шкільний дім» беруть активну участь в екологічній роботі протягом всього навчального року, деякі аспекти в цьому напрямку заплановано на майбутнє. Найголовніше одне – бажання дітей створити чисте, безхмарне екологічне майбутнє для себе та своїх потомків, замислюватись над тим, яке воно може стати, якщо не докладати зусиль до збереження природи.

IMG_4555

Share Button

2s коментарів

  1. ogerbanosenko

    Ви молодці, екологічне виховання особливо актуальне ХХІ ст. Приємно читати скільки ви роботи проробили за цей і минулі роки. Вам є чим пишатись.
    Хотілось б побачити як ви будете використовувати ІКТ, бо саме їх використання є обов’язковою складовою проекту “Класна школа”. Бажаю успіхів!

    Відповіcти
  2. larsuleva

    Молодці, що намагаєтесь зробити своє село ще гарнішим. Так, цікави проект. але як ви використовуватимете ІКТ в повсякденному житті школи?

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>