Школа без насильства

Насильство – це прояв агресії чи жорстокості по відношенню до іншої людини  або людей. Агресія є природженою якістю будь-якої живої істоти. Вона може відігравати і позитивну роль. У жорстокості тільки одна оцінка – негативна.     

Втрачені або розмиті ідеали, відсутність віри в завтрашній день, відсутність моральних принципів, орієнтація на матеріальні цінності породжують у суспільстві безнадію і відчай, що ведуть до різних антисоціальних явищ, в тому числі і насильства.  Найнебезпечнішим є те, що насильство дає серйозні соціальні наслідки. Воно породжує терор, надмірну пильність за своєю поведінкою, безладдя: відчуття відсутності допомоги, безнадійності або безсилля; відсутність самоповаги,депресія,смуток; роздуми про самогубство; самозвинувачення; відчуття придушення волі; наркотична або алкогольна залежність; помста.

У  своїй  діяльності  вчитель  дотримується  Конституції  і  законів  України, діючих  нормативних  документів, що  регламентують  педагогічну  діяльність, аналізуючи, які  можна  зробити  висновки.

Ст. 56  Закону  України  «Про  освіту»  визначає, що  педпрацівники  настановленням  і  особистим  прикладом  мають  утверджувати  повагу  до  принципів  загальнолюдської  моралі: правді, справедливості, гуманізму, доброті, стриманості, поміркованості, інших  доброчинностей.

Встановлення  довірливих  взаємовідносин  в  співробітництві  та  співтворчості  між  вчителем  і  учнем  визначають  успіх  навчання  та  виховання; тільки  тоді  ті, кого  ми  вчимо  і  виховуємо,  зможуть    згадувати  нас  і  пам’ятати  все  життя.

Профілактика сімейного насильства та насильства у молодіжному середовищі буде найефективнішою при вихованні моральних якостей у дітей та молоді, адже це не окремий випадок, а система поведінки від якої потерпають діти.

Учні нашої школи взяли участь в анкетуванні з визначення причин насильства в молодіжному середовищі, в сім’ї та протиправної поведінки молоді.

Розповсюджено інформаційні пам’ятки. Розглядалися питання: що таке

насильство, які є види насильства, що робити при виявленні насильства,

основні причини виникнення насильства в учнівському середовищі та

як самому не стати агресором та провокатором виникнення негативного явища. Але питання профілактики насильства, як було так і залишається актуальним про що свідчать і результати анкетування.

А вони свідчать про те, що всі підлітки якщо не були жертвою насильства, то були  його свідком у реальному житті, а не тільки з екрана телевізора чи монітора комп’ютера. Хвилює те, що ненормативна лексика чи крик  та подібні їм прояви насильства настільки стали звичними, що вважаються нормою. На основі обробки частини даних  анкети можна стверджувати, що більшість учнів не вважать крик образою, а відносять його до норм життя.

  • Тому в нашій школі вчителі при підготовці до навчальних занять, виховних заходів планують питання правової освіти.
  • Класні керівники школи під час проведення позакласної роботи працюють над формуванням у дітей загальнолюдськіх норм гуманістичної моралі: добра, взаєморозуміння, милосердя, толерантного ставлення до іншої людини; культури спілкування.
  • На засіданнях методооб’єднань розглядаються питання, які пов’язані із збереженням психічного здоров’я учнів і працівників школи.
  • Проводяться практичні заняття, на яких розв’язуються педагогічні ситуації.
  • Адміністрація школи здійснюе контроль за організацією правового виховання учнів, формуванню здорового способу життя.

Отже, профілактика сімейного насильства та насильства у молодіжному середовищі буде найефективнішою при вихованні моральних якостей у дітей та молоді.

Share Button

1 коментар

  1. antpodolska

    Вважаю,що стаття є дуже актуальною. Учнів потрібно не лише навчати, а й виховувати в них моральні цінності.

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>