Використання досвіду проекту “Класна школа” на уроках образотворчого мистецтва. НВК-гімназія № 11 міста Кам’янського

P1560116

Наші учні приймають участь в різних проектах. В рамках проекту «Класна школа» учні гімназії вивчали внесок поляків в розбудову нашого міста Кам’янське Дніпропетровської області. Будувався металургійний завод в далекому 1889 році, житло для робітників, православна церква, католицький костел, гімназія, лікарня, театр…

Польські партнери за проектом “Класна школа”, зокрема з міста Забже, поділилися досвідом участі школярів на рівні з дорослими в проектах оформлення архітектурних об’єктів власного міста. В Польщі та в Україні  є приклади перемоги дитячих проектів, які потім фінансує мерія міста.

Використовуючи цей досвід на уроці образотворчого мистецтва учні 6-Б класу з учителем Гудименко Віктором Миколайовичем реалізували свій маленький творчий проект. Вони прогулялися вулицями нашого міста, звернули увагу на Кам’янську  архітектуру.

DSCN3658

Домашнім завданням було надіслати через Office 365 фотографії вулиць, на яких  мешкають учні. За допомогою мультимедійного проектора учитель на екрані звернув увагу на деякі з них. А чи хотіли б ви змінити зовнішній вигляд нашого міста? Учні погодилися спроектувати новий вигляд своїх будинків.

Сірі стіни будівель дуже пригнічують, втомлюють людей. Викликають депресії та стреси, адже ці кольори не є кольорами природного середовища.

А як можна це змінити? Кольором! Колір може позитивно впливати на емоційний стан людини… Ще в утробі матері ми сприймаємо червоно-рожеве свічення, в якому знаходимося. З самого народження нас оточують кольори, що виявляють вплив на організм. День похмурий чи сонячний, яскраво-зелений колір весняних листочків, трави та квітів. Психологи довели:

Червоний колір – піднімає тонус організму.

Рожевий –   колір комфорту.

Жовтий – пробуджує енергію та оптимізм. Це колір навчання та передачі знань.

Помаранчевий – колір віри в себе, оптимізму, втілення милосердя.

Коричневий – символ впевненості та непохитності.

Зелений – колір надії, відчуття спокою, рівноваги.

Блакитний – колір творчості та індивідуальності.

Синій – колір вічності та інтуїції, стимулятор мислення.

На минулому уроці учні познайомилися з особливим видом графіки – плакатом.

Плакат – це малюнок з коротким текстом, який вивішують на вулиці чи в громадських закладах з агітацією, інформацією чи рекламною метою. Основні риси плакату:

  • чіткість і лаконізм форми;
  • інтенсивність кольору;
  • короткий текст, пов’язаний із зображенням.

Світ плаката відображає загальні закони і норми соціального життя. Тому він потребує

простих і яскравих образів, коротких виразних фраз, що мають добре запам’ятовуватися.  Основу сучасного плаката як засобу візуальної комунікації було закладено в далекому минулому. Його назва походить від латинського слова «placotum» – повідомлення, свідоцтво. Найдавнішими його формами дослідники вважають різноманітні письмові повідомлення, виконані на дерев’яних дошках, кам’яних плитах, на стінах та колонах будівель.

На уроці учні створювали плакати з новим обличчям нашого міста.

 Етапи практичної роботи:

  1. Об’єднання учнів в групи (за кольоровими картками по 4 учні в групі).
  2. Кожна група одержувала окремі творчі завдання по оздобленню архітектурних споруд міста.
  3. Учитель проводив інструктаж з правил техніки безпеки при роботі з клеєм, ножицями, фарбою.
  4. Робота групах. Учитель проводив невеликі консультації груп, якщо в цьому була необхідність.

DSCN3684  DSCN3691  DSCN3694

DSCN3695  DSCN3697  DSCN3736  DSCN3738  DSCN3739  DSCN3740  DSCN3741  DSCN3755  DSCN3757  DSCN3700

При підведенні підсумків учитель провів аналіз роботи учнів.

В Office 365 на аккаунт учнів цього класу учитель надіслав фотографії створених плакатів. На сторінці НВК-гімназії № 11 у facebook розмістили інформацію про проведення заходу.

Вернісаж робіт:

P1560124  P1560123  P1560121  P1560120  P1560118  P1560117

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>