Круглий стіл “Демократія та права людини в новій українській школі”. Київ. Міністерство освіти і науки України. 09.12.16

9 грудня 2016 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл за темою: «Демократія та права людини в новій українській школі».

15380445_376150826066279_1745846194937134492_n  15267814_376150779399617_8754475151017221510_n

Із матеріалів круглого столу:

Захід відбувався з нагоди презентації українського перекладу Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства й освіти з прав людини, здійсненого Асоціацією «Нова Доба» та Європейським Центром ім. Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України у рамках Програми «Демократична школа», а також у взаємодії зі Спільною Програмою Ради Європи та Європейського Союзу «Освіта для демократичного громадянства і прав людини у 6 країнах Східного партнерства».

Круглий стіл мав на меті обговорити стан і напрямки розвитку громадянської освіти з прав людини в школах України в контексті реформування середньої освіти , а також розробити практичні рекомендації щодо розвитку громадянських компетентностей у школі відповідно до рекомендацій, викладених у Хартії та нещодавно представленій Міністерством освіти і науки України Концепції нової української школи.

У рамках співпраці Ради Європи та ОБСЄ під час заходу був презентований методичний посібник: «Шкільний календар прав людини», розроблений Міністерством освіти і науки України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні у межах проекту «Удосконалення юридичної освіти та освіти з прав людини».

Була представлена Всеукраїнська програма освіти для демократичного громадянства «Демократична школа», яка спрямована на підтримку демократичних реформ у середній освіті  в Україні шляхом розвитку культури демократії та прав людини у школах. Програма реалізується Європейським Центром ім. Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки за фінансової підтримки МЗС Норвегії.

Деякі думки із виступів експертів, які мене особисто зачепили:

Мажена Рафальська, експерт Ради Європи, старший тренер програми «Демократична школа», Польща зазначила, що проекти змінюють обличчя шкіл. Програма запрацює в 70-ти школах (40 тренерів підготовлені). Для кожної школи-учасниці розробляється індивідуальний план участі в проекті, тому що поважають автономію та бажання кожного навчального закладу. Школа сама все буде виконувати, розроблений інструмент допоможе оцінити результати в 3-х сферах: демократичне управління, навчальне середовище та громада. Виклики:

  • Авторитарний стиль управління.
  • Низький рівень компетентності в області ОДГ.
  • Низький рівень командної роботи.
  • Низький рівень довіри вчителів до учнів та батьків.
  • Відсутність віри в можливість досягнення довгострокових (стійких) результатів.

Ана Перона-Фєльдстад, виконавчий директор Європейського Центру ім. Вергеланда, Осло. У виступі було зазначено головний мессидж: «Щоб демократичні зміни відбулися треба змінювати політику від влади донизу: зміни практично необхідно робити на місцях». Центр розробив систему самооцінки, яка дозволяє оцінити поточний стан і фіксувати процес змін в школах. Деякі цифри: проведений моніторинг показав, що якщо 68% вчителів не використовували інтерактивні методи, після 10-го року участі в проекті їх кількість зменшилась до 30%. 18% шкіл не мають учнівських рад або вони є формальними. В 34% шкіл учні та батьки на мають можливостей впливати на певні дії в навчальному закладі. Вона назвала складнощі проекту:

  • великий попит бажаючих прийняти участь в проекті, але вони не можуть взяти всіх. Тому вирішили документувати та поширювати цей досвід, щоб інші могли надихнутися на дії.
  • Адміністрації та вчителі не бачать і не визнають, що є певні проблеми. Проблему необхідно визнати, а не приховувати, тоді можна щось змінити.
  • Деяким вчителям (особливо тим, які викладають не суспільні предмети, правознавство) не вистачає можливостей для особистого розвитку, особливо в питаннях демократизації. Тому запускають пілотний проект з університетом ім. Гриневича та іншими ВУЗами, де готують майбутніх вчителів.

Поліна Вербицька, Всеукраїнська Асоціація «Нова Доба»

представляла діяльність Асоціації, україно-польського проекту «Класна школа». Дуже важливо, що вона провела аналіз навчальних планів, реальних проблем в школах,  передала рекомендації звичайних вчителів, які в школах на місцях бачать недоліки та способи їх подолання. Цей виступ став «голосом народу» – вчителів.

Наталія Ступницька, керівник відділу верховенства і прав людини

Координатора проектів ОБСЄ в Україні повідомила про імплементацію 7 проектів, зокрема, з удосконалення системи судової освіти, юридичної освіти та розвиток освіти з прав людини для дітей та молоді (тренували понад 300 вчителів).

Оксана Овчарук, Спільна Програма Ради Європи та ЄС «Освіта для демократичного громадянства і прав людини у 6 країнах Східного партнерства», Офіс Ради Європи в Україні представляла проект «Підтримка освіти в галузі прав людини та демократичного громадянства у країнах Східного партнерства»:

  • Експертний супровід використання посібників для шкіл.
  • Навчання педагогів з впровадження ОДГ/ОПЛ в зміст освіти та шкільну практику – 25 областей України.
  • Пілотування навчальних матеріалів, створення мережі шкіл з обміну досвідом та впровадженням (в Україні – Львів, Дніпро, Харків).
  • Переклад та адаптація посібників Ради Європи на мовах Східної Європи.

Експерти на зустрічі запропонували рекомендації інших країн для України:

  1. Автономія школи від уряду!
  2. Створити систему фінансування шкіл, яка дає можливість реалізувати справжню автономію школи.
  3. Перехід від управління до співуправління.
  4. Максимальна участь та діалог між всіма учасниками процесу, довіра один до одного.
  5. Робота з усіма вчителями.
  6. Постійна підтримка (менторство) спеціалістів, які допоможуть методичними рекомендаціями.
  7. Підтримка інноваційних дій зі сторони адміністрацій (Міністерства, управління освіти, директора…).
  8. Давати не знання в школі, а інструменти, щоб справлятися з викликами в житті.
  9. В школах повинні залучати батьків та учнів до прийняття важливих рішень: який навчальний план приймаємо? Які позашкільні заходи проводимо?
  10. Організувати самоврядування учнів.
  11. Залучати людей, які можуть змінити школу. Створити для них умови роботи.
  12. Розробити низку правил «Як боротися з дискримінацією?»
  13. В школах мають навчити учнів, як працює демократія; як справлятися з проблемами; як відокремлювати пропаганду від фактів; як бути активним громадянином.
  14. Покращити координацію між іншими програмами.
  15. Проводити тренінги з університетами, для чого був підписаний нещодавно меморандум.

Найбільше враження отримала від спілкування в групі з Ролф Голлобом, керівником Швейцарсько-українським проектом «Розвиток громадянських компетентностей в Україні  DOCCU». Його мессиджі (передаю своїми словами):

  • Ще 100 років тому назад Швейцарія була одною із бідніших країн Європи. Ми зробили ставку на освіту, тому що більше нічого не мали. Освіту для всіх! У вас (в Україні) існує еліта в освіті: навчання для 10-30% учнів, які встигають засвоїти матеріал, а у нас освітня діяльність направлена на 70% учнів. Аналогічна система в Німеччині: освіта для всіх.
  • В чому полягає громадянська відповідальність? Ви звикли, що за все відповідає адміністрація. А громадянська активність, демократизація суспільства вимагають взяти відповідальність на себе. Тоді не можна звинувачувати когось в тому, що все не так…

При особистому спілкуванні сказала Ролфу Голлобу, що маю мрію про те, щоб наші керівники Департаментів освіти, директори та заступники директорів, вчителі, учні та батьки думали, говорили і поступали так, як він, як вчителі та керівники його країни. Тоді і ми станемо краще жити, створимо демократичне суспільство.

P.S. Дякую Поліні Вербицькій за запрошення та координаторам та менторам програми «Класна школа» Тетяні Соколюк, Олені Орленко та Еллі Ситник за співробітництво під час роботи круглого столу.

15439969_376150762732952_1188743822308185620_n P61209-110020  P61209-120535 P61209-120554 P61209-120723 P61209-121015 P61209-144124 P61209-150335 P61209-160309 P61209-160707  P61209-161727 P61209-163043

Під час роботи в Міністерстів зустріла нашу випускницю Катерину Зезюліну, к.н., координатора програми “Демократична школа”. Гімназія пишається своїми випускниками!

P61209-135022  P61209-111216 P61209-161522

 

 

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>