На педагогічній раді в НВК-гімназії № 11 підвели підсумки участі в україно-польському проекті “Класна школа”

125164

          30 серпня 2017 року на засіданні педагогічної ради в НВК-гімназії № 11 міста Кам’янського  підвели підсумки участі в україно-польському проекті “Класна школа”.dialogue

З доповідями виступали координатор проекту Гавриліна В.В. та Пилипенко М.О.

Участь НВК-гімназії №11 міста Кам’янського в проекті Класна школа. Звіт за 2016- 2017 н.р.

Польща. Конференція вчителів англійської мови. Участь НВК-гімназії №11 міста Кам’янського. Класна школа. Пилипенко М.О. 2017

Звіт про реалізацію україно-польського проекту «Класна школа» в НВК-гімназії № 11 міста Кам’янського за 2016-2017  навчальний рік:

  • В серпні 2016 року розпочався 3-й етап проекту «Класна школа».

Координатора проекту в гімназії Гавриліну В.В. як одну з найактивніших учасників проекту запросили у Львів на майстер-клас для підготовки українських лідерів-менторів. Професіональні польські тренери Ева Боргош,  Агнєшка Аркушінскої,  Агата Лучинської та  Іво Магерський за короткий час в атмосфері співробітництва та  творчості  підготували команду модераторів з усіх регіонів України. Педагогічна скарбничка Вікторії Вікторівни поповнилася новими методиками,  добрими практиками, родзинками,  які використовують польські та українські колеги.

  • Гавриліна В.В. тепер як ментор допомагає українським колегам організувати шкільні дебати, проводити «Ярмарку 2.0», працювати над проектами. Особливо цікавою для всіх є робота на блогах. Вчителі та учні разом навчаються писати пост та коментарі.
  • З вересня 2016 року пройшло 8 вебінарів для нових та досвідчених учасників проекту, під час яких в демократичній формі відбувається обговорення критеріїв визначення добрих практик шкіл; завдання і робота менторів; питання продовження проекту… Гавриліна В.В. особисто проводила два  вебінари в партнерстві з польськими та українськими колегами.
  • Влітку 2016 року оновлена команда гімназистів почала працювати над новим проектом із нашими  польськими партнерами.  Метою проекту є вивчення досвіду громадянської активності учнів в Україні та Польщі, використання досвіду країни партнерів в своїй громаді, сприяння розвитку ідей самоврядування молоді. Під час літніх та осінніх канікул учні вивчали історію, географію, культуру та звичаї наших польських та українських партнерів, перекладали матеріали з польської та англійської мови на українську та навпаки; досліджували роль поляків у становленні нашого міста:
  • Відвідали музей та архів міста, музей ДМКД; збирали інформацію в Інтернеті, бібліотеках міста.
  • Вивчали архівні матеріали, спогади мешканців міста, які представлені в творах Олександра Слоневського та Людмили Яценко.
    • Створили відео віртуальної екскурсії по нашому місту на англійській, польській та українській мовах; розмістили відео на сторінці в You Tube, блозі «Класна школа» та на сторінці польських партнерів у Facebook. Оператор: вчитель ОТМ в гімназії Гудименко В.М.
    • Провели зустріч з представниками польської діаспори. Ми розказали гостям про нашу участь в проекті “Класна школа” та гімназисти (Гуменюк Марія, Савченко Олександра (10-А клас), Бобир Катерина (11-А клас), Прєснєцова Єлизавета (9-Б клас)) розказали про судьби поляків, які вони досліджували. Наші гості прокоментували, доповнили нашу інформацію; запросили до співпраці.
    • Підготували презентацію про судьби поляків в нашому місті.
    • Всі матеріали проекту розповсюджуємо у соціальній мережі Facebook, сайті гімназії, на блозі «Класна школа», опубліковані статті в міських газетах «Відомості», «Событие», в обласній газеті «Джерело» та на офіційному сайті міської ради міста Кам’янського http://dndz.gov.ua/ua/news/pg/10616600877397_p13/.
  • В жовтні-листопаді 2016 року провели класні та шкільні дебати. Лідери проекту Савченко Олександра, Гуменюк Марія, Безчастний Олексій та Прєснєцова Єлизавета допомагали проводити класні дебати.
  • 16 листопада 2016 року Гавриліна В.В. прийняла активну участь в семінар «Класної школи» у Дніпрі, який проводила ментор Ewa Borgosz. Великий досвід і майстерність, толерантність та професіоналізм польської колеги надихнули на нові ідеї українських вчителів – учасників проекту, відбувся обмін досвідом.
  • 17 листопада 2016 року на семінарі директорів в гімназії команда провела дебати за принципами проекту «Класна школа». Учні обмінювалися досвідом участі в проекті з директорами шкіл міста Кам’янське.
  • 9 грудня 2016 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл за темою: «Демократія та права людини в новій українській школі», на якому Поліна Вербицька, Всеукраїнська Асоціація «Нова Доба», представляла діяльність україно-польського проекту «Класна школа». Гавриліна В.В. разом з іншими координаторами та менторами проекту з Києва, Черкас, Білої Церкви працювала в робочій групі по розробці практичних рекомендацій щодо розвитку громадянських компетентностей у школі відповідно до рекомендацій, викладених у Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства й освіти з прав людини та нещодавно представленій Міністерством освіти і науки України Концепції нової української школи. Участь в цьому заході стала певним підсумком діяльності команди гімназії в проекті «Класна школа». Спілкування з вчителями  та громадськими активістами України, Швейцарії, Норвегії та Польщі надихнули на бажання працювати над собою, розвивати культуру демократії та прав людини у школах. За результатами зустрічі в міській газеті «Відомості» надрукована стаття «Демократія у школі» (№ 51 (1140) від 21.12.2016 року).
  • Найактивніші учні проекту, а саме учні 9-10 класів Безчастний Олексій, Курицин Микита, Браіла Анастасія, Савченко Олександра та Преснєцова Єлизавета разом з вчителями історії – Дубовською Оленою Петрівною та англійської мови – Пилипенко Марією Олексіївною на різдвяних канікулах 6-10 січня 2017 року обмінювалися досвідом участі в проекті з українськими партнерами з села Колиндяни Чортківьского району Тернопільської області та міста Кам’янець-Подільськ. Гімназисти з цікавістю дізналися про плідну працю з редагування Вікіпедії та участь у пpоекті «Вікікpай», про налагоджену систему учнівського самоврядування колиндянської школи та проекті “Відкривай Україну” учнів Кам’янець-Подільської ЗОШ № 17. Ініціатором «Різдвяної казки» була ментор та координатор проекту з колиндянської школи Дячок С.О. Про результати співпраці учнів Західної України та Дніпропетровщини керівники учнівської групи гімназистів Дубовська Олена Петрівна та Пилипенко Марія Олексіївна написали статтю в газеті “Відомості” (№ 12 від 18.01.2017) міста Кам’янське: “Як кам’янські гімназисти досвідом “Класної школи” ділилися” http://klasnashkola.eu/gim11-dniprodzerzhynsk/як-камянські-гімназисти-досвідом-кла/ ; а учениця Колиндянській школі Тернопільської області Анастасія Адамовська написала статтю «Схід і захід – разом або «Класне вікіPіздво: Колиндяни – Кам’янське – Кам’янець-Подільський» в газеті Чортківського району «Голос народу» № 3 (8604) від 20.01.2017 http://chortkivrr.gov.ua/chortkivrr.te.ua/userfiles/file/6/golos%20narody/3.2017%20рік%20pdf.pdf
  • 12 червня 2017 року п’ятеро учні та двоє вчителів (заступник директора з виховної роботи Дячок С.О. та учитель української мови та літератури Ковальчук У.В.) Колиндянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, що на Тернопільщині, прибули у місто Кам’янське.

Координатори зустрічі від гімназії: учителя історії Дубовська О.П.,  образотворчого мистецтва Гудименко В.М., англійської мови Пилипенко М.О. та хімії Гавриліна В.В. Зустріч була організована батьківським, учнівським та учительським колективами гімназії.  Було проведено:

  • тренінгове заняття Козорог Олександри, координатора з формальної освіти Української Гельсінської спілки з прав людини
  • подорож на могутню ГЕС
  • мандрівка на яхті Середньо-Дніпровським водосховищем
  • екскурсія старою, «європейською» частиною міста
  • екскурсія та майстер-клас із Петриківського розпису (с.Петриківка)
  • Екскурсія парком Глоби міста Дніпро
  • Екскурсія в національний історичний музей імені Дмитра Яворницького
  • два музеї у місті під відкритим небом, які відображають наслідки та події АТО
  • На сторінках сайту НВК-гімназії № 11, у групах «Колиндянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» та «НВК-гімназія № 11»  соціальної мережі Facebook, блозі проекту «Класна школа» координатори кожного дня розміщували фотографії, якісні відеоролики на каналі YouTube (автор – Гудименко В. М.) та інформацію про події зустрічі, що відбувалася на теренах Дніпропетровщини.
  • 5 липня 2017 року в газеті «Відомості» № 27 (1168) надрукована стаття «Добра казка, яка не має кінця» про зустріч на Дніпропетровщині команд з Тернопільщини та міста Кам’янського (автори: Дячок Світлана Олександрівна, Дубовська Олена Петрівна та Гавриліна Вікторія Вікторівна).
  • Команда НВК-гімназії № 11 за 2 роки участі в проекті отримала Диплом учасника пілотного проекту 2015 року, два Сертифікати учасника проекту 2015 та 2016 років, за результатами ІІІ етапу проекту 2016 року Диплом учасника та 3-х відзнак «Добра практика»: Маємо Кодекс, Ми – активні коментатори, Ярмарка 2:0. Матеріали досвіду участі гімназії в проекті надруковано в методичному посібнику «Інформаційно-комунікативні технології для якісної сучасної освіти. Україно-польський досвід у програмі «Класна школа». Львів, 2016 рік.
  • Проект «Класна школа» продовжується. Польсько-Американська фундація свободи (Polish-American Freedom Foundation (PAFF) проводить щорічну конференцію для вчителів англійської мови з Польщі. Фундація «Школа з класу» запросила вісім найактивніших українських шкіл-учасників проекту для участі у цій події та обміну досвідом. Вчитель англійської мови Пилипенко Марія Олексіївна представляла НВК-гімназію № 11 на конференції, яка проходила в Старих Яблонках (Stare Jabłonki) на Півночі Польщі в червні 2017.

Таким чином, участь в програмі «Класна школа» змінює не тільки учнівське середовище,  а й вчителів. Спонукає бачити в учнях та колегах особистість,  яка розвивається,  може робити помилки,  але її слід поважати.  Працюючи за проектними технологіями вчителі на власному прикладі виховують активних громадян, які самостійно приймають рішення та несуть відповідальність за свої вчинки.  Творчі, обдаровані та небайдужі вчителі України та Польщі є «агентами змін», які зможуть зробити світ толерантнішим та демократичним.

Координатор проекту в НВК-гімназії № 11 міста Кам’янське Гавриліна Вікторія Вікторівна

 

 

 

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>