Роздуми команди 9-х класів про проект “Нові та зникаючі професії”

Команда_9кл_Класна_школа

Завершуючи середню та старшу школу, в учнів мало не завжди виникає питання: ” Що ж далі?”, і далеко не кожен підліток зможе відповісти на нього швидко і без вагань, а інколи таке наче просте запитання вводить нас у шок і  стрес… Але що ж з цим вдієш?

Почувши вперше про проект ” Професії”, ми не зовсім зрозуміли, навіщо він нам взагалі… Звичайно, нам пропонувалась мета: “Розвивати допитливість, логічне мислення, вміння пошуку інформації… вміння брати відповідальність на себе, …професійну компетентність спрямовану на подальшу профорієнтацію”, але ця далека та неточна фраза аж ніяк не пояснила, що воно таке…
Перший тиждень проекту для команди був найлегшим: ми швидко зібрали команду, обрали капітанів (Валерія Биданцева, Савченко Олександра), створили свій блог і канал на You Tube. І нічого складного. Єдине завдання, яке викликало певні непорозуміння, було заповнення однокласниками анкет. Надрукували ми їх 20 і роздали учням, пояснили як заповнювати, але врешті-решт нам повернули лише 7, пояснюючи це тим, що анкетування виявилось занадто незрозумілим.
Почався другий тиждень. Ми знаходили неймовірну цікаву інформацію про різні професії (деякі факти навіть викликали бурне обговорення, наприклад, актуальність професії двірника), провели час з молодшими учнями нашої гімназії (1-А клас) , а потім насолоджувались їх малюнками. Усіх нас вразило, наскільки різними є плани наших молодших друзів, але при цьому всі їх мрії мали дещо спільне – всі вони напрямлені на благо людства! Окрім цього, ми відвідали зустріч із Володимиром Кабаченко, який виявився неймовріно розумною людиною з гарним почуттям гумору. На останок наша команда разом з батьками пройшла опитування про використання Google Forms. В цілому, тиждень був важчий ніж попередній, бо саме в цей час ми почали брати перші інтерв’ю, але ж наша команда стала міцнішою, а наші однокласники виявили бажання допомогти, так декілька учениць 9-их класів, які спочатку не хотіли долучитись до проекту, взяли інтерв’ю та шукали інформацію для блогів.

 

 

Напевно, найбільш насиченим був третій тиждень проекту. На початку, тобто в понеділок 11 квітня, наш представник взяв участь в тренінгу «Мистецтво інтерв’ю» від вчителя історії та правознавства Козорог Олександри Геннадіївни. Обговорення нового не змусило себе чекати! Вже ввечері команди спілкувалась про результати тренінгу, після цього почалась активна підготовка до Ярмарки 2.0. Ми довго сперечались, бо ніяк не могли обрати,  чому ж ми будемо навчати інших дітей: одні пропонувала навчити створювати сайти в Інтернеті, інші хотіли навчити гімназистів користуватись професійним фотошоп, але ми знайшли спільну для нас тему – Office 365. Окрім цього ми шукали все нову і нову інформацію, яка інколи була дуже цікавою, а інколи від неї хотілось засинати, проте ми продовжили вести блог і додавати свіженькі відео на You Tube. Варто зазначити, що саме в цей тиждень було взято більше за все інтерв’ю, і саме в цей період учасники команди здійснили подорож до диспетчерської швидкої медичної допомоги, Центрального відділу слідчого управління Дніпропетровської області та провели Skype-інтерв’ю з політтехнологом Анною Бей, але все ж таки не завжди було легко. Більшість респондентів активно відмовляли нам в дозволі на публікацію, не хотіли робити фотографії чи навіть просто відповідати на запитання. Це розвинуло наші навички активного спілкування та знаходження інформації. Важко та корисно!
Завершальним етапом проекту був четвертий тиждень. Ми обговорювали виконану роботу, звітували, систематизували всю нову інформацію і відвідали форум команд 19 квітня. Ми одразу визначились з професією, яку будемо представляти на фестивалі. Ця робота ніколи не втратить актуальність, а навпаки – буде завжди необхідна і тому буде розвиватися навіть швидше ніж людство. Ця професія – лікарі, будівельники фізичного та психічного здоров’я людини. І після вибору ми почали активну підготовку. Сподіваємося, наш виступ про цю неймовірну професію зацікавить усіх учасників фестивалю.

Отже, проект “Професії” допоміг нам зрозуміти, що все, чого хоче досягти людина в своєму житті – реально. Це показали нам люди, які досягли своєї мети власними зусиллями. Ми отримали величезний досвід роботи в команді, зрозуміли, що майже завжди гуртом легше, але інколи це суперечки та дискусії. Формат проекту – дуже незвичайний. Ми змогли познайомитися з цікавими, успішними людьми, дізнались факти їхнього життя і секрети успіху, зустріли своїх однодумців у вигляді членів інших команд. Дослідження професій, їх минулого і майбутнього вплинуло на розвиток особистого світогляду, бо саме такі знання допомагають знайти своє місце в соціумі , а співпраця з успішними особистостями  допомогла визначити перспективний шлях для кожного.

 

Дякуємо за проект,

З повагою команда 9-х класів.

 

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>