Талановиті учні гімназії та випускники, які досягли успіхів в галузі хімії

Я, учитель хімії Дніпродзержинської гімназії № 11 з поглибленим вивченням іноземних мов, Гавриліна Вікторія Вікторівна, хочу розповісти про талановитих учнів та випускників, з якими мені пощастило працювати.

1 2 P1200811

Найбільш успішним був Ковальчук Андрій, який займав тільки перші місця на обласному етапі та в 9-му класі став переможцем Всеукраїнського етапу олімпіади, потім закінчив бакалаврат хімічного факультету КНУ ім. Шевченко (Київ), магістратуру Інституту високих технологій при КНУ, а зараз навчається в аспірантурі університету  Гронінгену в Нідерландах. Андрій працює в області молекулярної електроніки. Також Андрій під час навчання в гімназії був призером олімпіад з правознавства та англійської мови.

Дюжева Аліна зацікавилася предметом хімії в 9-му класі, так наполегливо працювала, що одразу посіла призові місця на міській та обласній олімпіаді. Нещодавно вона сказала, що, мабуть,  із цього все й почалося. Аліна закінчила магістратуру хімічного факультету ДНУ ім. Олеся Гончара (Дніпропетровськ), а в даний момент навчається в  аспірантурі університету Павла Йозефа Шафарика в місті  Кошице (Словакія)  за спеціальністю “Аналітична хімія”.

Удовенко Аніка з 7-го класу була призером ІІ, ІІІ-го етапів та учасницею           IV етапу олімпіади. Вона навіть захопила хімією свою однокласницю Босенко Карину. Зараз Аніка навчається в Києво-Могилянській академії на хімічному факультеті, а Карина в Дніпропетровському транспортному університеті.

Біла Катерина під час навчання в гімназії перемагала не тільки на олімпіадах з хімії, а й на обласному конкурсі науково-дослідницьких робіт МАН. На базі санітарно-епідеміологічної станції нашого міста Катя досліджувала якість молока, вивчала стандарти ЄС та України, домашні способи визначення якості молочних продуктів. Імовірно, все це визначило її вибір майбутньої професії. Зараз вона навчається в КПУ на хімічній технології.

y_a9a4b512 Цибенко Стас Лютова_Саша5

А починалося все  з перемоги Рунделя Олександра на міській олімпіаді та науково-дослідницької роботи Лінник Ольги, яка потім закінчила хімічний факультет ДНУ імені Олеся Гончара, а зараз живе в Америці. Також випускниками цього факультету були Мовчан Настя, Мацкевич Андрій  та Кузавова Ліза, яка також була призером хімічних олімпіад. Сумарокова Галина закінчила хімічний факультет КНУ ім. Шевченко, а Малунов Андрій закінчив Дніпродзержинський технічний університет за спеціальністю «біотехнологія» та є головним технологом на підприємстві з виробництва біогазу.

Одним із найталановитіших учнів,  з яким мені дуже подобалося працювати,  був Цибенко Станіслав. Під час навчання в 9-му класі він виконав науково-дослідницьку роботу по дослідженню вмісту нітратів в  овочах на базі санітарно-епідеміологічної станції. Стас так геніально розв’язував складні задачі, що дивував журі обласної олімпіади.

IMG_2515  IMG_0597 P1450518

Завдяки перемогам у хімічних олімпіадах Сумарокова Валерія та Підгребельний Дмитро вступили в обласний медичній ліцей Дніпропетровська. Валерія закінчує медичну академію, а Дмитро тільки в цьому році буде вступати в цей ВНЗ.

Вражає цікавий приклад сімейного захоплення хімією талановитих Олександри Лютової та її молодшого брата Михайла. Саша була учасницею Всеукраїнського етапу олімпіади з хімії та призером з англійської мови,  зараз навчається в Празькому університеті на програмній інженерії, а в цьому році Михайло переміг в обласній олімпіаді з хімії та математики.

Гаврилін_Денис В.В.+ олимпиадницы 2008 20130928-008

Також важливим є досвід роботи з дітьми, які під час навчання в гімназії  були призерами олімпіад з хімії або виконували науково-дослідницьку роботу, але потім обрали інший напрямок своєї діяльності. Це Малько Віра, Великий Євген, Савін Ігор, Захорольська Олеся та Захорольська Діана, Гавриш Юлія, Гуменюк Даша, Манукян Тельман, Чабан Владислав, Карпенко Мирослава, Карпічев Єгор, Лобарчук Катерина, Гаврилін Денис та інші. Талановитим учням дуже важко обрати один предмет, вони розвиваються в різних напрямках, часто одночасно беруть участь у декількох олімпіадах, займаються спортом, бальними танцями або музикою. Наприклад, учень 9-го класу Граділь Владислав цікавиться хімією та наполегливо вивчає англійську мову. А учень 7-го класу Криворучко Тимофій серед 8-микласників зайняв 7-ме місце в міській олімпіаді з хімії та 1-е місце в області з математики.

фото обл. ол.2011 21 P1450507

Учениця 10-го класу Плетенець Єлизавета є переможцем в олімпіадах з хімії та французької мови. Минулого року їй пощастило працювати із кандидатом хімічних наук Карпічевим Євгеном Адольфовичем. Саме цей науковець  відкрив для учениці напрям “Зеленої хімії”. Метою роботи було створення стійкого  гідрогелю, який містить екологічний та економічно доцільний гідроген пероксид,  здатний утримуватися на поверхнях різної природи протягом часу, достатнього для розщеплення токсичних пестицидів. Отримані дані можуть бути використані для створення індивідуальних систем захисту на виробництві та в структурах МНС на випадок техногенних аварій.         Дослідження  Єлизавета проводила в кабінеті хімії своєї гімназії, а також на базі хімічних лабораторій Дніпродзержинського технологічного коледжу, співпрацювала з екологічним центром нашого міста.

З даною роботою наша дослідниця перемагала та   була учасницею декількох конкурсів: регіонального етапу  XIX Білоруської конференції для учнів,  Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН; Всеукраїнського етап конкурсу «Intel Eco Ukraine»; Всеукраїнської олімпіади «DreamECO»; VI  Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».

Мені неймовірно щастить. Я отримую справжнє задоволення, коли дивлюся в очі таких розумних дітей, читаю в них захоплення від мого улюбленого предмету, бачу щастя в очах під час перемоги. За час моєї роботи в гімназії 29 учнів  стали призерами олімпіади з хімії. Дякую їх  батькам за підтримку, науковцям Дніпропетровського національного університету ім.О.Гончара, екологічного центру  міста та всім викладачам  нашого навчального закладу за допомогу. Всі ці перемоги є результатом спільної праці. Мабуть,  недаремно Дніпродзержинська гімназія № 11 увійшла в топ – 200 гімназій та ліцеїв України в 2015 році.

І неважливо, чи стануть наші  випускники  хіміками чи лікарями, дипломатами чи перекладачами, фізиками чи програмістами. Найважливіше, що в Україні є і будуть такі талановиті діти.

3

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>