Навчальний проект “Дорослий очима Дитини, Дитина очима Дорослого”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

«Дорослий очима Дитини і Дитина очима Дорослого».

 

Учасники проекту: учні 6-Б класу та їхні батьки

Керівник проекту: вчитель зарубіжної літератури Невмержицька О. Ф.

 

Короткий коментар

Авторська ідея проекту належить вчителю школи № 16 Оболонського р-ну м. Києва Костенко Юлії. Новий твір сучасної письменниці К. Нестлінгер, введений в програму вивчення зарубіжної літератури 6 класу, викликав дискусію серед учителів району, батьків учнів, які його прочитали, і самих шестикласників. Повість спонукала до роздумів над проблемою, яка винесена в заголовок проекту. Вчителі району завзято відізвалися на пропозицію автора спробувати запровадити проект у своїх навчальних закладах.

 

І. Формування проектної групи

Думки дорослих, що спонукали до виникнення задуму проекту:

Чи часто або чи взагалі замислюємось ми над тим, що таке?/хто такі? наші діти… власні діти або діти, з якими ми працюємо кожного дня в школі. Чим вони живуть?

Що вони читають сьогодні? Про що вони думають і на які питання шукають відповіді? Що їх турбує? Чому нам здається, що вони не слухають або не чують нас, не прислухаються до нашої думки у безмежному бажанні зробити і порадити якнайкраще?

Думки дітей, що спонукали до виникнення задуму проекту: Нас турбують питання стосунків з нашими батьками, взаєморозуміння, взаємоповаги, ставлення дорослих до нас як до самостійної, самодостатньої особистості, питання життя в учнівському колективі (школі), питання дружби, довіри, кохання, обов’язку тощо.

В коло підліткового читання сьогодні входить твір К. Нестлінгер «Конрад, або Дитина з бляшанки», який допоможе дати відповідь на ці питання.

Деякі шестикласники, прочитавши повість, звернулися до вчителя зарубіжної літератури з пропозицією залучити до обговорення твору своїх батьків, з сумнівами щодо своєї відповідності рамкам «ідеальна дитина». З цих дітей 6-Б класу і була сформована проектна група.

 

ІІ. Вибір теми

На засіданні проектної групи було обговорено вищезазначені думки дорослих і дітей вирішено було спробувати подивитися на себе очима своїх батьків. Які ми для них? Що вони чекають від нас? Чи подобаємося ми їм, чи вони б хотіли мати кращих, ідеальніших дітей, слухняних, запрограмованих? Чи ми влаштовуємо їх такими, які ми є? З боку дорослого (вчителя) було запропоновано зустрічні питання. Чи подобаються нам наші діти, або учні? Чи відповідають вони нашому ідеалу? Чи згодні ми миритися з їх недоліками, сприймати їх такими, які вони є?

Так народилася тема проекту:

«Дорослий очима Дитини і Дитина очима Дорослого».

 

ІІІ. Формулювання мети проекту

Протягом обговорення проекту була поставлена наступна мета:

– розкрити (для дорослих) коло інтересів (зокрема читацьких) і проблем, що цікавлять сучасних підлітків;

– показати дорослим, що діти – самодостатні, талановиті індивідуальності, які не можуть бути уніфікованими під спільний стандарт;

– довести, що шестикласники самостійно вміють оцінювати свої особистісні якості, критично ставитися до своїх недоліків, намагаються відповідати високій планці, яку ставлять для них дорослі, але не завжди справляються з цим серйозним завданням;

– показати батькам, що прагнення виховати своїх нащадків «ідеальними» позбавляє дітей їхньої індивідуальності, робить їхнє життя нудним і нецікавим, а нерідко призводить до відчуження;

– сприяти емоційному зближенню батьків і дітей під час проведення проекту; бути відкритими, щирими, не боятися висловлювати свої думки і бути відкритими у ставленні один до одного.

 

ІV. Розподіл завдань та обов’язків

Для участі в проекті діти об’єдналися в групи:

  1. Біографи (здобувають, користуючись усіма доступними засобами ІКТ інформацію про письменницю К. Нестлінгер та представляють матеріал у вигляді інтерв’ю з авторкою на уроці літератури)
  2. Бібліотекарі (шукають в Інтернеті текст повісті «Конрад, або дитина з бляшанки» в українському або російському перекладі і інформують дітей та їхніх батьків щодо джерел цього тексту).
  3. Психологи (складають питання анкети для батьків та дітей)
  4. Художники (створюють ілюстрації до повісті: неідеальні і ідеальні дорослі та діти з повісті, а також за бажанням – психологічний автопортрет та портрет своїх батьків)
  5. Кореспонденти (опитують вчителів школи за складеними власно запитаннями, дотичними до проблеми проекту)
  6. Дизайнери (оформлюють результати анкетування батьків і дітей у вигляді діаграм та представляють їх на загальних зборах учасників проекту)
  7. Аналітики ( проводять опитування ровесників і виявляють коло дитячого читання цього віку, представляють результат своєї роботи на загальних зборах учасників проекту).

Керівник проекту спрямовує і коригує роботу всіх учасників, контролює напрямок роботи в сформованих групах на всіх етапах проекту та спрямовує дискусію навколо тексту повісті на уроках літератури.

 

  1. Заплановане використання ІКТ

– Спілкування батьків та керівника проекту (відповіді на питання, пересилання анкет тощо) відбувається за індивідуальними електронними адресами або за допомогою програми Viber.

– Знайомство з текстом повісті (сімейне читання) в основному – за допомогою гаджетів, які є в родині (посилання на текст в інтернет-бібліотеці «Флібуста»).

– Обробка та представлення результатів анкетування – у вигляді діаграм, створених в програмі Excel.

– Представлення результатів проекту на батьківських зборах – в презентації, створеній в програмі Power Point.

 

VІ. Робочий план виконання проекту

1) Група психологів складає питання анкети для батьків і дітей (анкету батькам, що дали згоду на участь у проекті  розсилає за електронними адресами керівник проекту).

2) Батьки і діти (окремо один від одного!) дають відповідь на питання анкети №1до прочитання твору.

3) Група бібліотекарів забезпечує доступ (вказує ссилку в інтернеті) до тексту повісті К. Нестлінгер «Конрад, або Дитина з бляшанки» («Конрад, или мальчик из консервной банки»).

4) Відбувається сімейне читання твору (вдома).

5) Батьки і діти (окремо один від одного!) дають відповідь на питання анкети №2 (питання анкети аналогічні анкеті № 1) після прочитання твору.

6) Відбувається проблемне обговорення тексту повісті на уроках літератури (дискусії, проблемні питання, групова робота тощо)

7) Проводиться зустріч учасників проекту (батьки і діти), обмін враженнями, думками (у формі дебатів).

8) Творча робота: батьки пишуть лист-посилання своїм дітям про їхнє бачення ідеальної дитини – діти створюють відповідний лист до батьків (учасники проекту сімейно (дитина з батьком, батько – з дитиною) обмінюються своїми листами).

 

VІІ. Встановлення норм оцінювання проекту

Проектна група неоднозначно поставилася до цього питання. Більшість дітей говорила про те, що приймати участь у проекті  цікаво для них особисто, вони хочуть краще зрозуміти вимоги своїх батьків і перевірити, чи справді їх люблять такими, які вони є. Тому оцінка в журнал з літератури їх зовсім не заохочує до участі в проекті.

Вирішено було обговорити, наскільки вдався проект, на спільному засіданні його учасників і визначити роль кожного учасники в реалізації задуму. Провести голосування, чи потрібні подібні проекти в житті гімназії, чи сподобалося приймати в ньому участь, наскільки зблизила батьків і дітей ця робота тощо. Це і буде справжня оцінка проекту.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Share Button

1 коментар

  1. Ewa

    Я в восторге. Вы выбрали очень интересную тему и хорошо её разработали. Почти все пункты проекта готовы. Благодаря этому проекту родители лучше узнают своих детей, может поймут, что не стоит их критиковать, а надо поддерживать, понимать и любить.
    Мне кажется целенаправленной такая организация групп, какую Вы представили – каждая группа имеет свои чётко определённые задания. Как подбирался состав групп? Сами ученики решали, кто будет в группе? И сколько учеников в группе? Мне очень нравится способ оценки проекта, важно, что все его участники будут вместе его оценивать. Стоит в группах обсудить качество работы: что нам удалось и благодаря чему? Что не получилось и почему? Что мы бы сделали на следующий раз по другому?
    Вы запланировали “Представлення результатів проекту на батьківських зборах – в презентації, створеній в програмі Power Point.” Я не заметила отдельной группы, которая соберёт все данные и результаты работы учеников и подготовит презентации. А может, каждая группа готовит свою отдельно?
    В рабочем плане определены задания связанные с реализацией проекта. Это очень важно. Надо ещё определить сроки. А потом стоит разработать принципы сотрудничества в группах и подготовить график работы (каждая группа свой) в котором определены конкретные задания, срок их выполнения. В составлении такого плана надо учитывать в какой очереди группы должны выполнитьсвои задания, какие могут проходить параллельно.
    Надеюсь, что мои советы и вопросы помогут вам успешно работать. Шлю привет:)

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>