Всесвітній День Гідності у ЗОШ № 29

Всесвітній День Гідності (Global Dignity Day) – це незалежний, соціальний, проект, мета якого – націлювати молодь, учнівство й студентство керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних діях і вчинках.

Ця унікальна ініціатива була запропонована у 2006 році.
З 2015 року Global Dignity Day проводиться одночасно у понад 70-ти країнах світу.
Україна вперше долучилася до Всесвітнього Дня Гідності 21 жовтня 2015 року, у якому взяли участь 12 767 учасниць і учасників із 120 закладів освіти, серед яких і Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29.
В цьому навчальному році наші учні і вчителі вдруге приймали участь у проведенні Всесвітнього Дня Гідності. Цікавим нововведенням стала участь у заході волонтерів. Зранку до школи завітали Альберт Панченко (отаман козацької громади Корабельного району) разом з сином, Антоніна Параскун (голова громадської організації «Родинне дерево Миколаєва»), Сергій Параскун (отаман ГО територіальної козацької громади Корабельного району), Єлизавета Брієнкова (мати учня 5 класу), які були залучені до проведення Всесвітнього Дня Гідності.
Всі учні школи розійшлися по кабінетам, де разом з класними керівниками і запрошеними волонтерами мали можливість поділитись своїми історіями гідних вчинків.
Цей проект мав для нашої школи велике значення. Кожен замислився про гідність у своєму житті та у житті інших людей. Школярі змогли висловити свої думки про те, яку роль відіграє гідність у житті людини і як поважаючи інших людей можна досягти поваги до себе.
Дітям сподобалось створювати «Лінію життя», на якій можна було відмітити свої найзначніші добрі вчинки. Школярі написали листи до себе майбутніх, де запланували гідні вчинки, які хочуть зробити протягом наступного року.
А найголовніше, учнями школи було визначено, що варто зробити для підвищення почуття власної гідності і поваги до інших людей.
Допомагали у проведенні «уроків гідності» куратори і координатори заходу Лариса Анатоліївна Грицюк (директор школи), Анна Василівна Силкіна (заступник директора з виховної роботи), Олена Валентинівна Скорохід (практичний психолог), розповідаючи дітям про значення Всесвітнього Дня Гідності для формування нового українського суспільства.
Всі волонтери презентували історії своїх гідних вчинків, так Єлізавета Брієнкова розповіла учням 5 класу про свою допомогу дітям, переміщеним із зони проведення АТО. Як волонтер і практичний психолог вона все літо проводила тренінги, спрямовані на подолання стресового стану у дітей, які стали свідками війни. Альберт Панченко наголошував, що найбільше він пишається тим, що виховав своїх дітей достойними людьми, адже батьківська місія одна з найголовніших у житті людини.
Хочеться відмітити, що в цьому році День Гідності пройшов більш злагоджено ніж у минулому. Адже учні протягом всього року працювали над утвердженням власної гідності і гідності оточуючих.
Заключна загальна зустріч видалась не менш цікавою ніж попередня робота у класах. Переглянувши відеоролик про проведення Дня Гідності у інших країнах і минулорічний фільм з історіями гідних вчинків учнів нашої школи, власні історії гідності захотіли розповісти дуже багато школярів. У одного це була історія порятунку тварини, інший розповідав про свою допомогу дорослим. Але більшість дітей говорили про найважливіше сьогодні – допомогу воїнам АТО, тим, хто сьогодні захищає нашу землю і дарує можливість жити у вільній незалежній Україні. Учні пригадували акції по збору теплих речей, продуктів харчування, оберегів, малюнків і особисту допомогу рідним і знайомим, які зараз на передовій.
Ми намагаємось плекати в наших учнів доброту і виховувати гідних людей, громадян, які люблять не тільки себе, а й свого ближнього, поважають оточуючих, допомагають у скрутну хвилину і головне бережуть свою рідну Україну.
Щиро дякуємо учасникам заходу і закликаємо всіх приєднатись у наступному році до Всесвітнього Дня Гідності.

Директор школи № 29, Лариса Грицюк

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>