(Не)конференція міні-EdCamp в ЗОШ №29

Якщо ти чогось хочеш – іди до цілі!
Якщо не можеш іти – повзи до неї!
Якщо не можеш повзти – ляж у напрямку своєї цілі!

5 квітня у Миколаївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 29 відбувся інноваційний захід, який проводився уперше в нашому місті – (не)конференція міні-EdCamp Миколаїв.
Координаторками міні-EdCamp у Миколаєві стали Грицюк Лариса Анатоліївна та Рідкоборода Любов Вікторівна – директор та ЗДНВР школи № 29.
Тематикою (не)конференції були вибрані найважливіші питання сучасної освіти, які турбують сьогодні багатьох людей: «Якою повинна бути сучасна освіта? ІКТ в освіті, нові педагогічні технології, освіта і освіченість, духовність сучасної людини».
EdCamp уперше був проведений у 2010 році натхненними едукаторами із США. Засновниця Ed Camp – вчителька із США Хедлі Фергюсон. На сьогодні понад 950 заходів у 26-ти країнах світу об’єднали 70 000 учителів та вчительок і різноманітних стейкхолдерів навчального процесу з усіх куточків земної кулі для відкритого обміну педагогічним досвідом, співпраці й вирішення спільних завдань.
Формат EdCamp є шостим у світовому рейтингу найбільш інноваційних освітніх організацій 2015 року. Україна стала 9-ою країною у світі та 3-ою в Європі, яка долучилася до цієї міжнародної спільноти. Організатори EdCamp Ukraine – Олександр Елькін (натхненник) і Марина Пащенко (експертка у побудові спільноти) – засновники «П@Ель: освітні продюсери та технологічні гурмани».
Організовуючи міні-EdCamp у Миколаєві, ми ставили собі за мету об’єднати небайдужих до освіти людей, поділитися досвідом та спільними зусиллями вчителів, батьків, учнів, громадськості побудувати сучасну якісну освіту.
Участь у міні-EdCamp Миколаїв прийняли 50 учасниць та учасників з Миколаєва та Лиманівської ЗОШ Жовтневого району. На захід було запрошено 14 експертів та експерток з Миколаївської ЗОШ № 29, економічного ліцею № 1, Миколаївської ЗОШ № 49, бібліотеки для дорослих № 18, науково-методичного центру, управління освіти, а також батьки школярів, учні, громадськість.
День EdCamp у школі № 29 розпочався о 8:30 з реєстрації учасників, заповнення паспортів участі і звісно ж з приємного спілкування під час welcome-coffee.
О 9 годині відбувся прес-тур для медій, де журналісти миколаївських каналів та інтернет-видань змогли більше дізнатися про EdCamp і заходи які будуть відбуватись протягом дня.
О 9:30 розпочалося відкриття міні-EdCamp Миколаїв. Директор школи і координаторка міні-EdCamp у Миколаєві Лариса Анатоліївна Грицюк привітала присутніх, розповівши про три основні характеристики EdCamp – це демократичне місце зустрічі, унікальна платформа професійного зростання, спільнота кращих агентів змін.
Ознайомивши присутніх з історією і засновниками EdCamp, Лариса Анатоліївна наголосила, що у прагненні змінювати освітній простір України на краще проект підтримує Голова Ради Благодійного фонду Петра Порошенко, перша леді України Марина Порошенко, Міністерство освіти і науки України, виконавчий директор The EdCamp Foundation і засновниця Ed Camp Хедлі Фергюсон, голова Громадської Ради при Міністерстві освіти і науки України Галина Усатенко, 44 партнерські організації та всі небайдужі освітяни країни.
В Україні така унікальна подія як Перша національна (не)конференція для шкільних педагогів вперше відбулася 23 і 24 червня 2015 року в місті Харкові, саме до неї долучилась Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29.
9-10 квітня 2016 року в місті Харкові пройде Друга національна (не)конференція до участі у якій запрошена наша школа.
Лариса Анатоліївна закликала учасників (не)конференції виходити зі своєї «зони комфорту», крокувати вперед від моделі «вчитель – джерело знань» до необхідної сьогодні моделі «вчитель-коучер», і разом з присутніми рушати до позитивних змін, які у наш час вкрай необхідні українській освіті.
Вчителі разом з психологом школи Оленою Валентинівною Скорохід обговорили з чого складається формула успіху людини і «засіяли» зерна очікувань від роботи на міні-EdCamp.
О 10 годині відбулося знайомство з експертами/-ками у форматі Speed Geeking, на якому учасники EdCamp змогли вибрати із всіх запропонованих локацій цікаві для себе теми.
Завдяки новому дискусійному формату (не)конференція підпорядковувалася закону «про дві ноги»: учасниці й учасники самостійно визначали програму й хід заходу, маючи можливість відвідати будь-яку із запропонованих локацій.
Перша і друга учительські паралелі пройшли дуже цікаво. Інноваційні форми роботи, творчі вправи і живі дискусії зацікавили учасників настільки, що жваві обговорення продовжувались навіть під час брейк-кави.
По закінченню паралелей відбулася благодійна акція «Учительство – дітям» під час якої всі присутні презентували іграшку, книжку чи канцелярські товари які будуть передані у дитячий будинок «Сонечко».
Завершенням плідної роботи стала подіумна дискусія «Реалії та майбутнє української освіти» під час якої представники громадськості, батьків, вчителів, учнів, управління освіти, науково-методичного центру, депутатського корпусу (депутат Миколаївської обласної ради Мудрак Олег Іванович) змогли не тільки поспілкуватись, задати один одному питання які непокоять, а й віднайти вектори модернізації нашої освіти.
Залишаючи наш заклад кожен вчитель зміг оцінити результативність власної роботи під час міні-EdCamp, проростивши засіяні на початку зерна очікувань до того рівня, на якому, за їх думкою, справдились їх очікування.
Сьогодні школа № 29, об’єднавши педагогів різних шкіл, представників громадськості, батьків, вчителів, учнів, управління освіти, науково-методичного центру і депутатського корпусу, зробила ще один вагомий крок у розширені кола успішних людей і професійних педагогів України. Адже успіх на 50% залежить від оточення і в ньому обов’язково повинні бути люди, які розділили б ваше прагнення до успіху, ваші погляди на життя, підказали куди рухатися, підтримали, підштовхнули до досягнення великих цілей, поділилися досвідом та дали конструктивну критику. Регулярне спілкування з такими людьми дає приголомшливі результати. Спробуйте!
Зберігаючи найкращі традиції світової педагогіки й організовуючи професійне зростання в сучасному форматі EdCamp, ми будуємо спільноту відповідального вчительства – для кращого майбутнього наших дітей. Приєднуйтесь до спільноти відповідального вчительства!

Практичний психолог школи №29
Олена Валентинівна Скорохід

 





Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>