Готуємося до проведення шкільних дебатів

ДОПОМІЖНІ ЗАПИТАННЯ ДЛЯ РОБОТИ НАД

ШКІЛЬНИМ КОДЕКСОМ 2.0

дебати_1

Завдання Кодексу — відповісти на питання про те, як нові технології можуть допомогти у викладанні та навчанні, комунікації та повсякденному житті школи, та забезпечити всім учасникам упевненість, що в школі усе краще реалізується принцип доброякісної освіти.

Нижче ми наводимо список орієнтовних питань і проблем, які можна розглянути відповідно до  шести принципів Класної школи. Кодекс не мусить відповідати на всі ці питання, учні та вчителі повинні вибрати ті, які вони вважають найбільш важливими, найцікавішими, найбільш актуальними.

 

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ І — ДОБРЕ ВЧИМО КОЖНОГО УЧНЯ

Вчимось з ІКТ! Як вести уроки в інтернеті – онлайн та оффлайн? Як користуватися Інтернетом, коли заняття проводяться не в класах і не всі учні мають доступ до комп’ютера (тут відбувається обмін ідеями, наприклад: вибрати двоє учнів, які шукатимуть і перевірятимуть інформацію в Інтернеті на ноутбуці)?  Які комп’ютерні та інтернет-засоби можуть бути корисними під час вивчення різних предметів та виконання різних завдань які програми, які сайти? Як виконати домашнє завдання в епоху ІКТ? Коли і як використовувати мережу для перевірки знань? Якою мірою можна дозволити користуватися інтернетом, комп’ютером та мобільними під час занять, контрольних робіт та іспитів?

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ ІIОЦІНЮЄМО, ЩОБ ДОПОМАГАТИ В НАВЧАННІ

Оцінюємо, щоб підтримати навчання! Як інформувати учнів про прогрес і труднощі, щоб допомогти їм учитися? Як нові технології можуть допомагати в оцінюванні наприклад, оцінка роботи студентів у режимі правок  і коментування документів у хмарі? Яку роль відіграє зворотна інформація у процесі навчання ? Наскільки важлива інформація учня для вчителя та як її отримати (наприклад: інтерактивна дошка)? Яку роль в оцінюванні може відігравати комп’ютер та мобільний телефон? Які програми і платформи допомагають у процесі навчання та оцінці власного прогресу? Чи варто запроваджувати електронний класний журнал?

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ ІIІУЧИМОСЬ ДУМАТИ ТА РОЗУМІТИ СВІТ

Інформацією використовуємо самостійно і критично! Яким чином учителі й учні повинні використовувати ІКТ у навчанні, щоб це не було копіюванням типу „копіювати-вставити”, а  творчим використанням інтернет-засобів? Коли завантажувати матеріали з інтернету добре, а коли —  погано? Як упізнати довірене джерело і сайт? Як розрізнити інформації, коментарі і точку зору? Як розумно й ефективно шукати необхідну інформацію та матеріали (шкільний посібник користувача google)? Як навчитися вести дискусію і чітко озвучувати свої думки в Інтернеті? Чи потрібно реагувати на порушення, шахрайство, помилки і як це робити? Як реагувати на прояви расизму, антисемітизму, ксенофобії, нетолерантності ?

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ IVРОЗВИВАЄМОСЬ СУСПІЛЬНО І ВЧИМО СПІВПРАЦІ

Співпрацюємо! Як реалізувати групові  учнівські проекти з використанням ІКТ? Спільне створення документів, презентацій, відео. Спільні календарі, графіки, наприклад у хмарі. Як використовувати ІКТ для спілкування між учителями, учнів з учителями, а також між школою і батьками (електронна пошта, соціальні мережі, Twitter)? Яка інформація не повинна поширюватися таким способом?

Чи у контактах вчителів з учнями використовувати SMS-повідомлення? Яким повинен бути шкільний веб-сайт (хороші і погані приклади)? Хто відповідає за веб-сайт, хто його наповнює і яка активність на веб-сторінці доступна для учнів?

Навчіть дорослих! Як учні, фахівці в галузі нових технологій, можуть підтримати вчителів у запровадженні ІКТ в навчання і шкільну комунікацію? Як створити школу, яка вчиться у своїх учнів? Чи можуть учні за допомогою вчителів навчати інших дорослих (наприклад: батьків, дідусів або сусідів) у сфері ІКТ, і якщо так, то яким чином? Як дослідити інформаційніо-комунікаційні потреби літніх людей, потенційних учасників навчання, які вміння були би найбільш корисними і як їх навчати? Як зламати бар’єр сорому, що його викликає ситуація, коли молодші вчать старших?

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ VДОПОМАГАЄМО ПОВІРИТИ У СЕБЕ І ТВОРИМО ПРИЯЗНУ АТМОСФЕРУ

Комп’ютери під рукою! Як забезпечити доступ до комп’ютерів та інтернет-мережі у всій школі, а не лише в комп’ютерному класі? Як справедливо і розумно надати доступ до ІКТ  викладачам різних предметів, різними учнями? Чим керуватись, щоб оптимально використовувати комп’ютери та доступ до інтернет-мережі? Ігри на шкільних комп’ютерах —   коли і скільки? Використання нових медіа-засобів, зокрема навчального обладнання, для збагачення шкільного життя (вечірки, шкільний театр, кіно — наприклад, шкільна ніч кіно тощо). Шкільна газета в інтернеті — чи вчителі повинні її контролювати і як?

ПИТАННЯ ДО ПРИНЦИПУ VІГОТУЄМО ДО МАЙБУТНОГО

Ми відкриті для Європи і світу. Співпраця з іншими країнами. Інтернет різними мовами. Інформація про Європу та перспективи вступу України до ЄС. Навчання і робота у Європі. Музика та мистецтво. Пошук партнерських шкіл та обмін реальною інформацією про життя в країнах ЄС (не лише в Польщі). Як використовувати інтернетові ресурси для вивчення іноземних мов? І як опанувати вимову, лексику, граматику за допомогою ІКТ? Які природні зацікавлення молоді використовувати?

Безпека в інтернеті? Що означає безпечне користування інтернетом? Які сліди ми залишаємо в Інтернеті? Як без ризику користуватися соціальними мережами? Шкільні комп’ютери — що учні можуть зробити за їх допомогою, а чого ні? Контакти з незнайомими людьми — чим загрожує такий контакт дітям і за яких обставин? Як школа може навчити правилам безпеки? Що входить до списку загроз (наприклад. Skimming (крадіжки даних кредитної картки та особистих даних через інтернет), fishing (виманювання даних  банківського рахунку за допомогою фальшивих формулярів), grooming (схиляння з використанням чату і інтернет-форумів до флірту і зустрічі з сексуальною метою)? На які сторінки краще не заходити (порнографія, азартні ігри, підозрілі асоціації та організації)? Як захищатися від онлайн-злочинців?

Не кради і не дозволяй грабувати себе — буквар ХХІ століття! Як законно використовувати доступний в мережі вміст — тексти, фотографії, відео? Де і як знайти легальні матеріали для навчання? Як зазначати авторів і джерело? Як бачити і дотримуватись авторських прав? Як дбати про свої права? Як підписувати власні тексти, фотографії тощо? Коли і як використовувати безкоштовні ліцензії?

 Матеріали блогу “Класна школа” https://klasnashkola.eu

 

Share Button

1 коментар

  1. Ewa Borgosz

    Благодаря тому, что Вы представили принципы на блоге, каждый заинтересованный мог познакомиться с ними. А родители учеников заглядывают на блог? Есть ли в школе информация о блоге для родителей?

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>