Підсумки проведення Дня науки в гімназії!

У третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято науковців – День науки. Це свято, коли вшановуються наукові традиції, досягнення вчених, якими ми пишаємося і на які покладаємо великі сподівання.

Вже вдруге свято Дня науки проводиться в гімназії №11 м. Дніпродзержинська. 12 квітня 2016 року до нашого навчального закладу завітало багато гостей. Серед них Зберовський Олександр Владиславович, завідувач кафедри екології ДДТУ, доктор технічних наук, професор, Непошивайленко Наталія Олександрівна, доцент кафедри екології ДДТУ, Савотченко Олена, аспірант кафедри екології ДДТУ, Теличко Ілля, магістр кафедри екології ДДТУ, студенти  ДДТУ, завідувач Цетральної бібліотеки для дітей Дорофєєва Тетяна Володимирівна та бібліотекарі Табакова Інна Миколаївна, Ревко Людмила Анатоліївна.

Участь у заході взяли учні 1-10 класів. Свято розпочалося із самого ранку й тривало до завершення занять групи продовженого дня за планом. Для кожної вікової категорії було підібрано індивідуальні форми роботи. Для учнів 1-4 класів учасники театрального колективу показали виставу «Подорож до країни невивчених уроків» (керівник Кальченко Н.В.).

У рамках проведення Дня науки в гімназії в двох 5-х класах учні 10-Б класу Захорольська Діана, Драгун Єлизавета, Плетенець Єлизавета та Мелян Ельза провели урок “Цікавий світ хімії”. Дівчата виступили перед учнями із мультимедійною презентацією, розказали про хімічні речовини та процеси, які нас оточують, про важливість вивчення науки хімії, показали декілька цікавих дослідів та намагалися довести молодшим школярам, що чіпси та газовані напої є шкідливими продуктами.  Учитель хімії Гавриліна В.В.  показала учням, як можна визначити якість продуктів харчування, досліджувати кисле та лужне середовище засобів побутової хімії. Також учні побачили кілька відеодослідів та дізналися про Інтернет-ресурси, на яких можна розглянути фізичні та хімічні досліди.

Ще один цікавий захід провели учні 3-х класів та 9-Б класу. Відбулася презентація проекту “Безпека побутової хімії”. У ході заходу третьокласники під керівництвом класних керівників Данченко Н. І. та Остаповець О. М. підготували повідомлення «Історичні довідки про хімічні речовини», розказали і показали на малюнках, які небезпечні речовини  вони досліджували вдома із батьками, які правила поводження із цими речовинами вони вивчили, користуючись етикетками від засобів. Діти дізнались про види маркування небезпечних речовин, розказували прислів’я, вірші, загадки, пов’язані із хімічними речовинами, грали в гру “Безпечно-небезпечно”.

Під керівництвом класних керівників та хореографа Кругляк І. Д. учні 3-х класів  підготували веселий захоплюючий танок про маленьких кухарів та безпечну їжу.

Учениці 9-Б класу Зуй Рима, Богданова Ярослава та Козлова Софія виступили із мультимедійною презентацією «Побутова хімія. Правила поводження із небезпечними речовинами»,  знайомили маленьких школярів із поняттям та класифікацією побутової хімії, загальними правилами поводження із небезпечними речовинами. А потім провели передачу «Знак якості»: досліджували продукти харчування на виявлення кислого середовища  (молоко,  лимон, оцет), побутову хімію на виявлення лужного або кислого середовища (засіб для чистки труб, засіб для чистки духовки, холодильника), перевіряли якість меду та сметани на вміст крохмалю.  Вчитель хімії Гавриліна В. В. показала декілька відео хімічних дослідів, які доводять небезпеку кислот. Наприкінці зустрічі  учні 9-Б класу подарували учням третьокласникам гру «Морський бій в таблиці Менделєєва».

Класовод 4-В класу Стасовська Н.Я. для своїх вихованців підготувала і провела урок «Науково-популярна література. Атласи і довідники». Діти отримали нові знання з географії, навчились користуватись додатковою літературою.

Класоводи Слайковська Т.Б., Пасєка І.В. запросили школярів до інтелектуальної гри «Що?Де?Коли?». А наймолодші гімназисти, учні 1-А класу, разом із класоводом Бойцовою С.А. в День науки провели вікторину «Світ знань».

Неабиякий інтерес виявили шестикласники до уроку «Українські винахідники», який провели студенти ДДТУ. Під час уроку діти познайомились з історією виникнення гасової лампи, кіно, трамваю, рукавички для глухих, дослідженнями І. Мечнікова, І.Пирогова, С. Корольова. Підсумок уроку студенти провели у вигляді інтерактивної гри.

За участі студентів ДДТУ восьмикласникам було проведено екоурок. Діти дізнались про предмет науки екології, обговорили проблеми довкілля. Висловлюємо слова подяки Непошивайленко Наталії Олександрівні, доценту кафедри екології ДДТУ, яка підготувала своїх студентів до роботи зі школярами.

Учні 6-Б класу (кл. керівник Трусова Л.Б.) організували виставку малюнків «Світ науки очима дитини», показали своє бачення улюблених наук.

До копіткої роботи долучились бібліотекарі Цетральної бібліотеки для дітей Дорофєєва Тетяна Володимирівна та Табакова Інна Миколаївна. Семикласникам була проведена краєзнавча подорож «Нові адреси на мапі нашого міста», літературна мандрівка «Машиною часу до старого Кам’янського». Наступного дня шестикласники відправились з Ревко Людмилою Анатоліївною у віртуальну мандрівку « Сім природних чудес України». Щиро дякуємо нашим гостям за долучення гімназистів до історії рідного краю та співпрацю.

Старшокласники гімназії стали учасниками шкільної наукової конференції. У ході заходу Зберовський Олександр Владиславович, завідувач кафедри екології ДДТУ, доктор технічних наук, професор, розповів про етапи становлення науковця, зазначив необхідні умови для розвитку наукового потенціалу школярів. Аспірант Савотченко Олена та магістр кафедри екології ДДТУ Теличко Ілля презентували коло своїх наукових досліджень і мотивували школярів до написання наукових робіт.

Директор гімназії Рева Н.В. за підтримки шкільного батьківського комітету вручила грошові премії одинадцятьом учням-членам МАН, переможцям та учасникам ІІ обласного етапу захисту науково-дослідницьких робіт.

Юні науковці гімназії представили свої роботи на кафедрах філології, історії, біології, екології та відповіли на запитання своїх однолітків.

На завершення заступник директора з НВР гімназії №11 Черкасова Т.В., ініціатор, організатор і куратор заходу, підвела підсумки Дня науки та наголосила гімназистам на доцільності наукової роботи.

Наука – справа непроста. Не кожному вона відкриває свої секрети, не кожен має силу осягнути її закони та премудрості. Ученим не можна стати одного разу. Справжній учений ніколи не перестає вчитися, пізнавати, відкривати, винаходити і творити.

Тож вітаємо вас, творці ідей, автори гіпотез і відкриттів! Бажаємо, щоб унікальні вміння знаходити раціональні рішення у нестандартних ситуаціях завжди були поруч з вами!

Слова щирої подяки учням та їх науковим керівникам, класоводам та учителям, нашим шановним гостям за титанічну роботу. Спасибі, що своєю працею несете світло знань, радість пізнання та істини. Завдяки Вам наука не стоїть на місті, а життя вдосконалюється.  Зичимо міцного здоров’я, наукового  натхнення, бажання проявляти свої здібності та ніколи не зупинятися на досягнутому.

Трусова Л.Б.,

методист гімназії №11

м. Дніпродержинська

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>