Руда Шльонська. Продовжуємо знайомитися із місцевістю наших польських партнерів

У 1951 році, внаслідок ліквідації катовіцького повяту, утворилося два міста – Новий Битом, до якого входять райони Хебже, Вірек, Бєлшовіце, Халембе, Кохловіце, Биковіне, та Руда, що об’єднує в собі Ожегув і Годуле.

1da8333d265b88616cfdc0c6c8ffe79b 664a5144 b3_000000516414_005673051160 завантаження

         Руда Шльонська є найбільшим серед міст Гірничого Шльонська. У регіоні функціонують багато копалень та фабрик; типових для Гірного Шльонська промислових об’єктів та велика кількість робітничих будівель.

До найцікавіших пам’яток Руди Шльонської належить костел св. Павла у Новому Битомі, збудованого по проекту Йоханесса Кломпа. На вулиці Недурного стоїть давнє казино, тепер Міський Центр Культури. Також, на вулиці є пекарня «Спокій» та готель «Кауфхаус».

Не менш цінні пам’ятки є у Руді. Це Костел і Святилище св. Юзефа. Також, до них належать шахта «Миколай», вежа «Анжей», що знаходиться поряд та об’єкти, що знайшлись на теренах минулої копальні « Валенти-Вавел».

Серед давніх пам’яток є також пізнобароковий костел Лордес в Кохловіцах.

Варто також згадати, що Бєлшовіцах на бульварі Баллестремів збудували новий музей PRL-u.

Дякуємо за переклад з польської мови уцениці 9-А класу Косенок Дар’ї.

 

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>