Хожув. Знайомимося із місцевістю наших польських партнерів

12

Перша пам’ятка про поселення Старого Хожува згадується у 1257 р. На теренах «сьогоднішнього» міста колись будівники збудували каплицю та госпіталь Святого Духу, а у ХV-XVI ст. був поставлений перший мармуровий костел Святої Марії Магдалени, котрий у 1999-1892 рр. зостав реставрацію у стилі неоготики, керованою Юзефом Ебешом з Вроцлава.

Від XVI ст. на теренах Хожува видобувано руди срібла, олова, заліза, але розквіт «цивілізації» у Хожуві почався у 1780 році, коли Людвік Боярський виявив у поклади кам’яного вугілля.

Кілька років пізніше, неподалік, розпочався розвиток королівського заводу, що будувався на гроші Фредеріка Вільгельма Хороброго фон Редена.

У 1868 р. поселення отримало назву Королівська Хута та стало Прусським містом. У 1922 році воно перейшло до Польщі, а у 1934 році, по об’єднанню Королівської Хути, поселень Хожув і Нові Гайдуки, повстало теперішнє місто Хожув.

Поблизу Ринку, на Ягелонській вулиці, в ратуші з 1874 року, своє місце мав Уряд Міста. Останнім будинком на Ягелонській вулиці є давня Головна Пошта, збудована у 1892 році у стилі неоготики. Цікавим є факт, що під ажурним куполом поставлено повітряну телеграфічну систему.

Хожув, також, має церкву святого Флоріана, мученика і покровителя ковальства та сталеварства. У храмі знайшли реліквію рук святого Флоріана, привезену з Кракова у 1994 році, яка лежить у спеціальній посудині з позолоченого срібла. Автором роботи був Марк Нємєц. Перед реліквією стоїть двометрова статуя святого, зроблена за проектом Джерарда Дживачика.

main   Однак головним громадським місцем, притягуючим до Хожува туристів, є Шльонський Парк, що завжди чекає на мешканців регіону та приїжджих. На території парку можна знайти Шльонське Містечко розваг, котре запрошує до забавок цілі сім’ї, та Шльонський зоопарк, у якому можна побачити рідкі види тварин та погодувати їх. Найцікавішими атракціонами у парку є Пещера Динозаврів, Шльонський Планетарій ім. Миколая Коперника та Шльонський стадіон, що є одним з найбільших у Польщі.

Неможливо, також, не згадати про Гірничо -Шльонський Етнографічний парк, у якому можна побачити дерев’яні придорожні каплички, зерносховище, вітряк та корчму « У Брожка»,в якій подають пишні народні страви. У центрі парку стоїть костел Юзефа Роботніка. Варто приїхати сюди на вихідних, коли тут організовуються вистави та тематичні фольклоричні вечірки. Тоді музей під відкритим небом живе повним життям!

06_big   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

33 224-3jz7d 1361317493-Хожув Chorzów_-_Kościół_Św._Barbary_01 hojuv16 hozhuv2

 

Дякуємо за переклад з польської мови ученицю 9-А класу Косенок Дар’ю

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>