День Соборності України

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Українці довгий час мріяли про єдність, свободу і незалежність своєї батьківщини. Незважаючи на споконвічне намагання сусідніх держав позбавити український народ державності така мрія час від часу набувала цілком осяйні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У запалі революційних подій, 22 січня було оголошено IV Універсал УЦР, який сповістив про створення незалежної Української Народної Республіки, відомої як УНР. На початку листопада 1918р. на територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР – Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний з’єднувальний договір. Цей договір увійшов в історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Києві на Софійській площі.
Невипадково, проголошення «Акту злуки» було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення IV Універсалу про повну незалежність України. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.
У нашому ліцеї стало гарною традицією 22 січня щороку відзначати День Соборності. Саме цій знаменній події і був присвячений єдиний урок Соборності “Єднання заради Незалежності”.
Це свято стало своєрідним стартом багатьом іншим заходам та святкуванням, які ми будемо здійснювати в ліцеї, тому що цей рік ювілейний і присвячений 25 – річчю незалежності України!
Кульмінацією святкування стало утворення «живого ланцюга». Всі учні нашої школи об’єдналися, щоб виразити свою любов та підтримку до рідної, єдиної країни. Ініціативна група учнівського самоврядування закликала ліцеїстів по всій школі утворити «Ланцюг єднання» й таким чином продемонструвати своє величезне бажання, щоб вся Україна була єдина, велика, сильна та неподільна. Єднаймося, браття! Зі святом Соборності!

Тобі, Україно, мій мужній народе,
Складаю я пісню святої свободи.
Усі мої сили і душу широку
Й життя я віддам до останнього кроку.
Аби ти щаслива була, Україно,Моя Батьківщино!
photo_1453479217photo_1453479201photo_1453479166   photo_1453479184 photo_1453479232

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>