Наші успіхи та проблеми.

1Життя не стоїть на місці. Сьогодні все активніше освітній простір охоплюють різні напрямки ІКТ. Інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) активно змінюють галузь освіти. У зв’язку з цим особливого значення набуває переорієнтація мислення сучасного вчителя на усвідомлення принципово нових вимог до його педагогічної діяльності, готовність використовувати ІКТ, як допоміжний засіб покращення уроку та зацікавленості учнів. ІКТ здатні допомогти формуванню поінформованих громадян і критично мислячих читачів, які можуть перетворювати інформацію на знання. Роль Інтернету в цьому особливо значна, оскільки його використання дозволяє збільшити кількість джерел інформації і уникнути довіри тільки одному джерелу. Інтернет також сприяє тому, щоб учні опановували вміння зіставляти різні інтерпретації фактів, критично оцінювали їх і не перетворювалися на об’єкти маніпуляцій.
Уже багато років (понад 10 років) наш ліцей використовує новітні технології ІКТ. Це підтверджується досягненнями та наробками наших вчителів та учнів. У жовтні 2013 року вчителі та учні ліцею прийняли участь міжнародному Інтернет онлайн – семінарі, який з’єднав школи нашого міста зі школами м. Новосибірська, Москви та Санкт – Петербургу. Говорили при зустрічі про велике значення використання інформаційного простору Інтернету та новітні технологій ІКТ у освітньому середовищі. Школа online
Як вже зазначалося, багато зроблено нашими вчителями в напрямку використання ІКТ. Ми не чекаємо вказівок зверху, використовуємо ті можливості та обладнання, які маємо. Це все робиться для того, щоб учням подобалися уроки, для того щоб вони прагнули знати більше.
Учні мають можливість навчатися дистанційно. Під час вимушених канікул минулого навчального року, вчителі практикували спілкування онлайн зі своїми учнями, задавали домашні завдання та надавали пояснення для їх виконання. Це позитивно вплинуло на підготовку учнів до уроків. Учням було легше зрозуміти той матеріал, який вчителі змушені були ущільнювати під час уроків. Також велике значення має ведення сайту ліцею, який знайомить усіх, хто цікавиться, з нашим шкільним життям. НВК “Ліцей – СЗОШ №10″Ведення власних блогів вчителями також дуже важливе, як для самих учнів, так і для батьків.Блоги вчителів
Учні і батьки позитивно сприйняли використання школою платформи «Мої знання», за допомогою якої батьки спостерігають за успіхами своїх дітей (контролюючи оцінки, які отримали учні з предметів) та записи тем, які вивчають їх діти і домашні завдання, які задають вчителі. Це також допомагає в навчальному процесі.
Зрозуміло, що наша учнівська спільнота робить великі кроки в використанні ІКТ. Але водночас розуміємо, що ми маємо і значні проблеми, щоб максимально мати можливість їх використання. І про це, мабуть, потрібно говорити детально.
У нашому ліцеї завдяки програмі «Класна школа» учні зрозуміли основні завдання, які потрібно реалізувати, додержуючись створених ними загальношкільних правил Кодексу 2.0. Наш Кодекс 2.0 Ми, як вчителі, та, мабуть, самі учні, бачать, як починають діяти ці правила. Позитивно учні сприйняли правило заборони користування власним обладнанням під час уроку без дозволу вчителя. На жаль, не всі учні розуміють значення цього правила. Ми помічаємо велику залежність від перебування учнів під час перерви в Інтернеті, де вони грають в онлайн – ігри. Заходячи на урок, дитина ще знаходиться під враженням гри, тому здатність активно долучитися до уроку, сприйняття матеріалу помітно знижується. А деякі учні потайки намагаються продовжити гру, навіть, на уроці. Це прикро усвідомлювати. Але на жаль, ці учні не розуміють, що шкодять собі та заважають іншим. Тому вчитель повинен витрачати дорогоцінний час уроку, щоб долучити їх до уроку. Єдине добре, що таких учнів одиниці в класі. Тому вважаю, як вчитель, що завдяки програмі «Класна школа» та нашого шкільного Кодексу 2.0 ми цю проблему здолаємо.
Радує те, що учні вже дотримуючись правила «Авторського права» готують свої роботи, використовуючи матеріали Інтернету обов’язково додають посилання на використані матеріали та джерела, не присвоюючи собі чужі праці.
Завдяки правилу, яке ми додали з учнями 8 – Б класу до свого класного Кодексу, про дотримання граматичного письма в мережі, я бачу, як учні спілкуючись у соціальних мережах у групових бесідах, допускаючи помилки, їх миттєво виправляють. Таким чином, це стимулює їх до уміння правильно писати та гарно виражати свої думки.
Ще однією з кричущих проблем залишається не забезпеченість кабінетів ліцею комп’ютерами, проекторами, які б допомогли учням презентувати свої роботи. Щоб це зробити, вчителі самі (хто мають ноутбуки) приносять власне обладнання та переглядають разом з учнями, створені ними проекти, презентації, відеоматеріали тощо. Це, зрозуміло ускладнює роботу і вчителя, і учнів. Досить часто свої роботи учні посилають вчителю на його почту, для того щоб він міг переглянути та виставити відповідну оцінку. Дуже гарний метод навчання «Метод проектів», але щоб і вчитель, і учні мали можливість працювати в ньому, повинне бути і відповідне обладнання. Багато учнів не мають ні комп`ютера вдома, ні ноутбука, а лише телефони. І то досить часто найпростіші, а це в свою чергу призводить до того, що такі діти не залучаються до реалізації роботи в проектах. Ще однією з причин є відсутність можливості доступу до Інтернету, що також позбавляє таких дітей використовувати інформаційний простір поза межами школи.
На батьківських зборах, які сьогодні проводять класні керівники у своїх класах, піднімається проблема Номофобії. Батьки розуміють важливість контролю за використанням дитиною телефону, планшету, комп’ютера, бо самі батьки вже зіткнулися з цією проблемою. Зрозуміло, що батьки хочуть кращого для своїх дітей, купуючи їм iPad, iPhon, планшети, а це інколи призводить до зовсім зворотнього результату. Дитина, яка дуже багато часу проводить в Інтернеті, потрапляє в залежність від гри, переписки в соціальних мережах. Вчителі, пояснюють батькам, яке велике значення має реалізація програми «Класна школа», яка допомагає дитини навчитися використовувати інформацію Інтернету для пізнання Світу, для покращення навчання, а не для потрапляння дитини в залежність від ігор тощо.
Завдяки, соціальним мережам, де учні спілкуються зі своїми вчителями, вони вчасно отримують інформацію стосовно змін у нумерації уроків, відсутності вчителя, якщо, наприклад, вчитель захворів і учням потрібно прийти не на перший, а на другий урок. Класні керівники, і я в тому числі, завдяки спілкуванню зі своїми учнями мають можливість підготувати матеріал класної години, відправити їм текст, вірш, який потрібно вивчити, так і вчитель – предметник надати їм посилання на цікавий матеріал (історичні джерела, відеосюжети, документальні фільми), який допомагає учням краще розуміти те, що вони вивчають.
ІКТ – це величезні можливості для пізнання Світу, для здобуття міцних знань, але водночас це – і великий ризик, якщо їх використовувати для розваг без меж! Наше завдання навчити наших дітей вчитися, завдяки ІКТ, бо це дійсно великий світ інформації, до якої діти повинні навчитися ставитися критично. Маємо велику надію, як вчителі, що ми впораємося і в цьому нам допоможе наша «Класна школа» та наші учні разом із батьками.

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>