Країна гідності починається з нас!

Україна – молода і перспективна держава, яка сьогодні найбільше потребує громадянської активності на всіх рівнях розвитку.

1Ми, як вчителі, розуміємо, що в цей час перед нами стоїть вкрай важлива місія – виховувати нове покоління українців, які усвідомлюють важливість європейського вибору і готові з усією відповідальністю ставитись до розбудови своєї держави на принципах демократії і верховенства права. 2Саме тому школа № 29 приймає участь у низці різноманітних проектів міжнародного рівня, які дають нашим учням можливість правильно розуміти цінності демократії.4Одним з таких проектів є Всеукраїнської програми “Демократична школа”, яка з метою підвищення обізнаності про соціальні права шляхом освіти з прав людини впроваджує навчальну гру “Країна гідності”.5“Країна Гідності” – це карткова гра, у якій гравців як членів парламенту вигаданої однойменної країни просять прийняти рішення про соціальну політику, щодо соціальних прав, у рамках плану розвитку на найближчі п’ять років. Добираючи аргументи під час прийняття рішень, гравці більше дізнаються про соціальні права та їх зв’язки з соціальною політикою.

6“Країна Гідності” є важливим інструментом освітніх програм молодіжного сектора Ради Європи. Завдяки навчальній грі учасники можуть вивчати соціальні права й соціальну політику через призму прав людини. Гра спонукає молодь до зростання громадянської активності, щодо просування соціальних прав через дії різного масштабу на місцевому або ж національному рівні.9Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29 вирішила долучитись до ініціативи Всеукраїнської програми “Демократична школа” і 12 жовтня у закладі пройшли перші навчальні ігри “Країна Гідності”. Заступник з виховної роботи Анна Василівна Силкіна і вчитель історії та правознавства Євгеній Олександрович Мороз апробовували гру спільно з учнями 10-11 класів, а глядачами були представники учнівських колективів 8-9 класів.10
Гра не залишила байдужими нікого, кожен відчув особисту відповідальність за прийняте рішення і майбутнє “Країни гідності”.13Одна із учасниць гри – Вікторія зазначила: «Я навіть не очікувала, що так важко бути членом парламенту та приймати відповідальні рішення в інтересах всієї країни, але ця відповідальність дуже приємна, адже відчуваєш себе частиною важливого механізму, розумієш свою значимість, починаєш вірити, що все у твоїх силах».15Кожен з гравців зміг оцінити свої навички у формуванні державної соціальної політики, взяти участь у обговоренні загальної стратегії розвитку та краще зрозуміти проблеми нашого суспільства в цілому і громади зокрема. Учасників захопив дух командної гри, їм сподобалось аргументувати свою точку зору, часто більшість погоджувалась з думкою меншості. Це була перша гра, але завдяки ній з`явилося дуже багато бажаючих спробувати свої сили у розбудові “Країни гідності”, тож попереду в нас найцікавіше.

Силкіна Анна Василівна, ЗДВР

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>