Опис шкільних дебатів, проведених у СШ №250 міста Києва

У завданнях   творчої групи  було  заплановано проведення загальношкільних дебатів на 11.11.2015 року. У підготовці було визначено етапи:

  1. Підготовка до проведення шкільних дебатів: 12.10.2015 року було проведено розширене засідання творчої групи з класними керівниками 5-11 класів – учасниками проекту. На засіданні було проведено навчання з підготовки до дебатів у класах, акцентовано увагу на принципах «Класної школи».
  2. У термін з 13 жовтня  по 23 жовтня у класах було проведено дебати, Кодекси класів представлено за одним правилом – оформлення на ватмані.
  3. Класні колективи делегували представників для загальношкільних дебатів, до співпраці долучились члени учнівського самоврядування.
  4. Загальношкільні дебати проводила вчитель історії та правознавства, член Всеукраїнської асоціації «Нова доба» Ситник Е.В. На початку зустрічі було визначено мету – розмова про спосіб використання ІКТ  в школі, створення робочої версії шкільного Кодексу. Наголошено було на тому, що всі напрацьовані ідеї будуть в подальшому обговорені вчителями та протестовані у ІІ семестрі.
  5. Правила дебатування було прийнято:
  • Обговорення в групах (учасники 5-11 класів, окремого поділу за віковими категоріями не було, просто розмістились по 5-6 чоловік у групі).
  • Спосіб голосування традиційний – підняття руки.
  • Ведення протоколу онлайн (цікава форма – зразу було все зафіксовано, обговорено  та проголосовано, у підсумку вибрано найбільш прийнятний варіант або той, що отримав найбільшу кількість голосів).
  • Реєстрація перебігу дебатів фотографуванням.
  1. Представлення учнями робочого Кодексу групі педагогічних працівників (присутніми були не лише вчителі, а і практичний психолог школи, і соціальний педагог). Під час дискусії учасники обговорили суперечливі ідеї; аналізували, чи можна реалізувати ці положення, якщо можна – то як?
  2. Робоча версія Кодексу повідомлена всім учителям школи через електронну пошту, батькам представлена на сайті школи та на батьківських зборах. Шкільний кодекс приймає педагогічна рада і затверджує директор школи.
  3. Кодекс оформлено у формі плакатної акції, розміщено у вестибюлі школи.
  4. ЦІКАВО: Найактивніше обговорювались питання «Створення на шкільному сайті рубрики «Поради психолога». Дітям було прокоментовано особливості консультації психолога, де не можна висвітлювати на загал якісь питання. Зупинились на тому, що у рубриці буде викладатись посилання з якоїсь широкої теми, цікавої для певної категорії дітей, а індивідуальні консультації  традиційно будуть проводитись індивідуально.
  5. При обговоренні питання «Запровадження в школі СКАЙП-конференції» виникли дискусії щодо наявності веб-камери, її функціональних можливостях; вирішували проблему вибору  приміщення.

 

Координатор програми «Класна школа»

Людмила Альбертівна Кузьменко

Share Button

5s коментарів

  1. Тоня Менчук

    11.11.15 я відвідала шкільні дебати. На них кожен клас нашої школи представили свій Кодекс класу, який обговорювали під час класних дебатів. Ми розподілилися на групи. Кожна група вела жваве обговорення правил на основі принципів Класної школи. Покладаючись на них ми склали шкільний кодекс, який будемо виконувати найближчим часом.

    Відповіcти
  2. Анна Одинець

    Створювати класну школу-дійсно цікаво! Для цього ми створили Кодекс школи, відвідавши і прийнявши активну участь у шкільних дебатах.На них були присутні представники всіх класів, і ми,7-В. Наші ідеї були креативними та цікавими.Найбільше мені сподобалося, що незабаром ми зможемо користуватися інтернетом та знаходити необхідну інформацію в любому кабінеті нашої “класної” школи.

    Відповіcти
  3. Олена Мельнікова

    Для мене ,як для учителя, було дуже цікаво готуватися до класних дебатів. Учні 5 Б класу були повні ідей щодо сучасної школи .
    Я сподіваюсь, що ми( вчителі) зможемо стати для них( учнів) справжніми вчителями майбутнього.

    Відповіcти
  4. Вікторія Антоненко

    Учні проявили свою велику зацікавленість до використання ІКТ у навчальному процесі! Вони критично та креативно підійшли до вирішення серйозних проблем щодо реалізації проекту “Класна школа” у нашому закладі освіти. На мою думку, їхні поради можут нам допомогти стати краще. Так тримати!

    Відповіcти
  5. Олена Марухно

    Я вважаю, що сьогодні інформаційні технології стали невід’ємною частиною сучасного світу, вони значною мірою визначають подальший економічний та суспільний розвиток людства. У цих умовах революційних змін вимагає й система навчання. Актуальність даного питання має місце у сучасному освітньому середовищі, адже нині якісне викладання дисциплін не може здійснюватися без використання засобів і можливостей, які надають комп’ютерні технології та Інтернет. І тому мені, як класному керівнику 9-В класну було цікаво вислухати пропозиції та ідеї щодо проекту “Класна школа”. Учні проявили активність та зацікавленість у створенні класного кодексу.

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>