ІКТ для іміджу, ІКТ для навчання

У закладі проводиться різноманітна робота з учнями: і навчального, і виховного спрямування. Як інформувати всіх охочих про реальні справи в школі?

Виникла ідея – презентувати класи на сайті школи. Досвідом роботи ділиться заступник директора з навчальної роботи Сизоненко Лариса Миколаївна.

Для сучасних дітей зменшується кількість бар’єрів у комунікації та здобутті знань. Учні розуміють, що вчитель, батьки, обмежена кількість книжок вже не є єдиними джерелами, які можуть надати знання. На багато запитань вони шукають відповіді у мережі. Це є кроком уперед, проте існує велике «але» – пошук якісної інформації уповільнюється через велику кількість факторів, що відволікають, (рекламу, «пусті» повідомлення, захоплення відеоіграми, спілкуванням у соціальних мережах). Дуже часто буває, що пошук відповіді на просте запитання триває години.

Як на мене, функція вчителя вже змінюється, він стає координатором на шляху інтелектуального зростання і, звичайно, учитель повинен з легкістю володіти сучасними технологіями. Проте, дуже часто його знання у цій сфері менші від учнівських. І це аж ніяк не свідчить про небажання вчителя змінюватись і освоювати ІКТ, а засвідчує дуже обмежені можливості сучасного забезпечення закладів освіти. Наша школа має підключення до мережі тільки у кількох кабінетах, а більшість комп’ютерної техніки вже відслужила подвійний термін (10 років).

Ми почали шукати вихід із цього становища, адже майбутнє – це швидкість прийняття рішень, виділення з маси різноманітних повідомлень саме те, що дасть змогу вирішувати проблеми, і хочеться, щоб наші діти не тонули у потоці пустих розмов у соціальних мережах, а отримали платформу, яка допоможе стати високоосвіченою людиною. На таку платформу може перетворитися сайт нашої школи.

Усі розкидані і хаотичні навчальні матеріали можна зосередити в єдиному центрі за допомогою хмарних технологій. Ми не чекаємо нового забезпечення, ми вирішили вже розпочати з’єднуватися у єдине ціле. Була винесена пропозиція у класах обрати представників, які вдома створять акаунти Google та нададуть доступ до окремих папок модератору сайту школи. За жовтень та листопад були проведені кілька консультацій щодо правильної організації роботи. І вже всі класи мають посилання на їхню папку з сайту школи.

Відеопрезентації знайомлять гостей сайту з класами, а батьки та учні можуть бачити повідомлення класу – це оголошення, домашні завдання, спільні фото, електронні книжки, та головне, ми не використовуємо додатковий хостинг.

5_В   6_А

Нам не хочеться зупинятися, а хочеться представити роботу кожного вчителя, проте уповільнює цей процес відсутність мережі Інтернет практично у всіх кабінетах. Побачити зручність прямого доступу можна на прикладі пунктів головного меню нашого сайту Актуальне та ЗНО. Такий спосіб викладення інформації дозволяє економити час учнів, учителів та наших батьків.

sh2    sh1

Адреса нашого сайту http://school250.at.ua/

Share Button

8s коментарів

  1. Ula

    З цікавістю прочитала Ваше остатнє повідомлення. Воно важливе, конкретне і вміщує багато цікавих методів для використання в шкільній роботі. Напевно, сторінка школи являється хорошим місцем для просування різних ініціатив, проектів, які реалізовуються в школі. Варто використовувати також інші суспільні портали – мої студенти в багатьох справах спілкуються на фейсбуці, і там шукають інформацію для домашніх завдань, які потрібні на індивідуальні заняття, також для поширення своїх ідеї стосовно проектної діяльності.
    Коли аналізую суспільні профілі шкіл, в яких працюю, то більш активним являється Фейсбук, на відміну від сторінки школи.
    То правда – погоджуюсь з вами на сто відсотків, для сучасної молоді зменшується простір, час і знищуються бар’єри в комунікації; прикладом є мій коментар на Вашому блозі. А так собі подумала, що шкода, що мої студенти не коментують ваших дій; напевно мали б більше цікавих ідей.
    Проте, з’являються питання: Як зробити вибір інформації, особливо пов’язаної з інтернет-ресурсами? Чи інформація в мережі завжди точна і правдива? Чи не буває так, що пошук інформації забирає у вас багато часу, а ефекту жодного?
    Погоджуюсь з Вами, що сучасний студент є рідним для світу нових технологій, а ми можемо за ним тільки встигати. Проте, варто разом вчитися і робити так, щоб бажання набувати здібності було спільне і для викладача, і для студента. Тому мобільний телефон може бути добрим інструментом до науки. Частина телефонів має вже спеціальні програми для здійснення нотаток, а це може служити, як інструмент для ведення шкільного зошиту в мобільному телефоні. Маю вже такий досвід за собою. В минулому навчальному році двоє студентів запропонували таким способом вести зошит по предмету. І вели. Звичайно, не все вдалося записувати, але багато ефектів спільної праці залишилося знятим чи сфотографованим, а потім відкритих вдома, наприклад, на диску Google.
    З комп’ютерними засобами, я з потребами; потреби постійно збільшуються, а засоби ні. Для того важливо, як саме нам буде служити. Пораджу диск Google, про який прочитала в повідомленні. Туманна праця може виявитися цікавою і, приміром, перевірюється, як повторювання перед перевіркою, коли разом засідаємо і аналізуємо матеріал. Виходить з того велике задоволення і наш контакт стає теж іншим, ближчим, не зважаючи на комп’ютер.
    Розділяю з вами думку, що підставою є Інтернет. В моїй школі від двох років існує щоденник. Супер річ, записує тему, використовуючи мобільний телефон, можу зв’язуватися з батьками, студентами, чи іншими вчителями. Студент бачить свої оцінки, відсутність з поважної чи ні причини, і навіть можна передати йому якусь більшу інформацію. Електронний щоденник – добрий рішення, принаймні, на мою думку.
    Наостанок, бажаю проектних успіхів і радію, що могла прочитати такі цікаві записи на блозі. Всього найкращого і бажаю великих успіхів!

    Уля

    Відповіcти
    1. Лариса

      Дякую за позитивний відгук. Я одразу усвідомлюю, що більшість колег хоче змін у навчальному процесі. Якщо ми про це говоритимем, то це пришвидчить процес.

      Відповіcти
  2. svumanets

    Насправді ідея дуже класна. Як класний керівник знаю,що знайти д/з складно,особливо через соцмережу чи смс.А воно завжди є, і написати якісний твір про який дізнався о 22:30 майже не можливо.
    Ще одним “+” є те,що ми ставимо учнів на рівень вище, даючи їм змогу самим повідомляти домашні завдання чи створюючи презентації про себе, ділитись інформацією чи корисними посиланнями. Це означає,що ми довіряємо дітям. Якщо ми довіряємо,до вірять і нам.
    Успіхів у реалізації!))

    Відповіcти
    1. Лариса

      Дякую за підтримку. Я особисто відчуваю в цьому позитив, оскільки є мамаю двох школярок, інколи, “запитати домашнє завдання” затягується на годину перебування у соціальній мережі, причому, кінцевого результату моя донька може і не отримати. Дуже часто це звучить як дозвіл побайдикувати. Проблема мережі відволікання на щось стороннє, несуттєве.

      Відповіcти
  3. natlevchuk

    Учні з великим задоволенням переглядають інформацію в своїх папках, додають свої фотографії, якщо хтось із учнів захворів, то домашнє завдання можуть дізнатись.Це дуже зручно і дітям, і батькам.

    Відповіcти
  4. oksmatveeva

    Проблема домашніх завдань актуальна і для початкової школи. Діти по-різному передають інформацію, і батьки часто починають спілкуватися між собою, щоб з’ясувати істину. Ідея спілкування на сайті з вчителями їм дуже сподобалася. Батьки хочуть володіти різною інформацією відносно навчання своїх дітей і з задоволенням підтримують наші нові починання.

    Відповіcти
    1. Лариса

      Насправді, будь-яка ідея нічого не варта без підтримки. Я дякую нашим вчителям, які легко змінюють стереотипи і хочуть навчатися.

      Відповіcти
  5. Яна Коваль

    На сучасному етапі розвитку шкільної освіти проблема застосування комп’ютерних технологій на уроках набуває дуже великого значення. Застосування ІКТ допомагає учнями отримати не тільки глибокі та міцні знання, а й розвиває їх інтелектуальні та творчі здібності. Таким чином, Інтернет у кожному кабінеті – це вимога часу.

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>