DSCN2929

Здорове харчування – запорука довголіття

   Вчені довели, що в дитинстві формується здоров’я дорослої людини. Тому турбуватися про нього слід починати ще змалечку.

Питанню про те, чим потрібно харчуватися в дитинстві, щоб у дорослому житті не мати проблем зі здоров’ям був присвячений круглий стіл у Вознесенській ЗШ I-III ступенів 8 червня 2016 року. Присутні учні завчасно до проведення  цього заходу були поділені на групи «Дослідники», «Соціологи», «Кореспонденти». Кожна з груп готувалася ретельно: проводили опитування, вивчали дослідження провідних вчених нашої країни, знайомилися з літературою, Інтернет джерелами.

Група «Дослідників» розпочали свою розповідь, що насправді дві третини хвороб, на які хворіють дорослі, були закладені ще в дитинстві. Причиною їх появи є неправильне харчування, відсутність фізичної активності та наявність шкідливих звичок.

DSCN2763

 

Школярі до уваги присутніх запропонували список продуктів споживання, які варто обмежити. Це солодощі, а також їжа, в якій є ненасичені жири. Плюс до цього слід звертати увагу на те, що і скільки п’є дитина. Відомо, що напої, які містять кофеїн, небажані. Те саме стосується і газованих лимонадів. Загалом, вода – найкраще джерело рідини для дитини. Варто обійти і продукти з вмістом великої кількості солі. В основному це технологічні м’ясні продукти – сосиски, ковбаси, тушонка, в яких багато не тільки солі, а й інших не надто корисних харчових добавок. Далі швидка їжа – чіпси, горішки.

Група «Соціологів» зауважила, що на жаль, сьогодні є багато проблем з режимом харчування дітей.  Так у школі було проведене опитування серед учнів   1-11 класів, яке показало що 20% учнів снідають не регулярно, а 10% взагалі вранці нічого не їдять, 20 % їдять тільки тоді, коли батьки наполягають на цьому, 50 % школярів відповіли, що снідають. Але якщо дитина лягла спати о 21-й годині, а вранці о 8-й вона вже в школі, це аж 11 «голодних» годин. Діти починають їсти приблизно після другого уроку, безумовно, відчуття голоду у них дуже сильне, тож споживають більше, ніж необхідно. Таким чином створюються умови для появи зайвих кілограмів, яких потім досить важко позбутися.

Також група «Дослідників» аргументовано довела, що чотириразове харчування – це правильно і нормально. Споживати їжу потрібно приблизно за такою схемою: сніданок, другий сніданок, обід, вечеря. Або: сніданок, обід, полуденок, вечеря. Раціон харчування дитини повинен включати достатню кількість корисних продуктів – овочів, фруктів, цільних злаків, молочних продуктів та продуктів тваринного походження.

Група «Кореспондентів» у присутніх взяла інтерв’ю  про «Правила споживання їжі» та нагадала про необхідність дотримання етикету.

Ткачук А.О., ініціатор проведення заходу, висловила свою думку, що засідання круглого столу у Вознесенській школі пройшло ефективно. Учасники проявляли активність, емоційність, мали сформовану власну думку з обговорюваної теми, володіли необхідною аргументацією. Всі прийшли до спільної думки, що здорове харчування – запорука довголіття.

 

 

Share Button

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>