Дебати в 10 класі

10DEB_2016_1

 

Дебати “за і проти” у 10 класі

Проблема: «Інформацію можна знайти в Інтернеті, тому підручник  не потрібний »

Хотілося, щоб учні подивилися на одну і ту ж проблему з різних точок зору, проаналізували її, а потім вирішили.

Було напередодні визначено правила дебатів. Учні отримали завдання по підготовці до дебатів: підготувати аргументи й докази тільки для своєї сторони або підготуватися до захисту обох позицій.

Ми провели дебати 13.10.2016 року.

Вони були керованими – їх проводив вчитель.

У 10-му класі 35 учнів. Тому клас було поділено на 3 групи: 2 дебатуючi сторони: прихильників і противників тези й 1 група – спостерігачі, які стежили за поведінкою учасників дебатів, записували зауваження до представлених аргументів, вказували сильні та слабкі сторони учасників дебатів, намагалися зауважити помилки.

Учасники дебатів сидили по двох протилежних сторонах великого столу, а спостерігачі з торца.

Вчитель розпочав дебати. Кожен учасник намагався представити найкращі аргументи на підтримку своєї позиції; підтверджувати аргументи доказами, наприклад, статистикою, оцінками різних авторитетів; робити нотатки, які можуть допомогти підготувати контраргументи; пам’ятати про необхідність поєднання аргументів в логічне ціле…

Спостерігачі використовували спеціальну карту оцінки, де вказували сильні і слабкі сторони дебатів, помилки, сильні аргументи тощо. Спостерігачі вирішували, чиї аргументи були переконливішими.

На кінець дебатів учні й вчитель прийшли до висновку, що в наш час без комп`ютерів, гаджетів не можливо прожити. Вони наші помічники в усьому. Але й повністю відкинути підручник наші учні не готові, він залишається потрібним.

Дебати пройшли активно. Ніхто не відчував себе переможеним. Спостерігачі виконали свої обов`язки гідно. Було виработано пропозиції до шкільного кодексу, які будуть представлені на загальношкільних дебатах.

 

Недоліки:

  • не всі учні відповідально підійшли до підготовки до дебатів, не всі підготували тези «за» чи «проти» обраної проблеми. Це проявилося під час дебатів у невисокій активності непідготовлених учнів класу.
  • не завжди вміємо вислухати протилежну думку, поспішаємо її спростувати.
  • досить голосно окремі учні намагалися відстоювати свої аргументи.

 

 

10DEB_2016_2 10DEB_2016_3 10DEB_2016_4

Share Button

8s коментарів

  1. Елла Ситник , учитель СШ№250 м. Києва.

    Вітаю.
    Цікавий, розлогий опис проведених дебатів.
    Відчувається непідробний інтерес до проблеми і емоційне ставлення до всього, що у вас відбувалося. Хотілося б дізнатися про найвлучніші , найяскравіші аргументи обох сторін. Можливо у вас були результати соціологічних досліджень? Чи озвучували ви думку батьків? І якщо 50% на 50%, то які ж правила ви зініціювали? Як ви гадаєте, чи погодяться з ними педагоги, якщо правила будуть прийняті школою?
    Дякую. Успіхів.

    Відповіcти
    1. Галина

      Питання, яке ми підняли на дебатах досить актуальне у школах України, та, думаю, й не тільки. Дійсно, в наш інтернетактивний час без інетінформації… не обійтись. А як же “вірий друг” – підручник? Чи готові ми обійтись без нього? Дебати показали, що “ні”. Аргументів було досить і “за”, і “проти” гаджетів чи підручників. Наприклад – планшети зручніше носити до школи бо вони меньш важкі й габаритні, ніж підручники, є можливість віднайти за допомогою підключення до Інтернету потрібну інформацію, яка відсутня у підручнику, запустити відеофільм або музичну композицію, знайти потрібне зображення… Зато вони потребують підзарядки й не так швидко є можливість розкрити потрібну сторінку, на відміну від підручників, учні не мають змоги відволікатися на реклами. “Захисники” гаджетів стверджували, що є спеціальні програмки для захисту від реклами. Підручник в разі падіння на підлогу не перестає виконувати свої завдання. Купити новий підручник в разі потреби дешевше ніж поміняти пошкоджений гаджет. Але підручники, якими роками користуються різні учні не тільки виглядають досить не естетично, вони несуть загрозу здоровью, тому що на сторінках збирається безмежна кількість всіляких бактерій. А ще один немаловажний факт привели “захисники” традиційних форм навчання – від підручників не буває залежності… хоча очі теж болять після тривалого застосування.
      Думка батьків теж прозвучала – ім головне, щоб дитина була здорова й розумна. Вони вчилися за підручниками, але в той час не було іншої можливості. Зараз для більшості з них інформація знаходиться в Інтернеті, а не в бібліотеці…
      Правила, які сформулювали учні досить прості й ми думаємо, що вчителі з ними погодяться.
      1. Дозволяти на уроках користуватися гаджетами, але тільки з метою покращення навчання.
      2. Використовувати гаджети(інтернетресурси) для публічних виступів перед класом з певного питання.
      3. Дати змогу учням виконувати по можливості ДЗ або роботи, для контролю знань в електронному варіанті.
      Дякую.
      Хай щастить.

      Відповіcти
      1. Елла Ситник , учитель СШ№250 м. Києва.

        Вітаю.
        Ваш коментар вражає. Страшенно цікаві та реальні, ненадумані аргументи. Інколи багато важливих речей залишається поза увагою.
        До цього часу я була прибічником використання на уроці саме друкованих підручників, звичайно у поєднанні з ІКТ. Після вашого коментаря, чесно кажучи, почала сумніватись. І тепер більше розмірковую над вдосконаленням, оновленням методики викладання предмету.
        Дякую

        Відповіcти
  2. Лариса

    Цікаво читати думку дітей та порівнювати з власним баченням.

    Відповіcти
    1. Галина

      Погоджуюсь. А інколи думки дітей непередбачувано цікаві… З чого варто радіти…

      Відповіcти
  3. kalaxtionova

    мене дуже цікавить чому ви видаляєте мої коментарі, а залишаєте тільки свої????? Це несправедливо, я нічого поганого не пишу просто висловлюю власну думку. Давайте грати по чесному і бути справедливими!!!!!!!!

    Відповіcти
    1. Кузьменко Людмила Альбертівна

      Добрий вечір, дописувачу (вибачте, не знаю, як до вас звертатися). Ми не можемо видаляти/чи не видаляти чужі коментарі. Ми можемо редагувати лише свої публікації. Це може бути збій у системі, бо були випадки, коли коментарі наших учителів не опубліковувались. А Ваша думка нам дуже важлива, пишіть, будь ласка. Координатор проекту СШ №250 Людмила Кузьменко

      Відповіcти
  4. Ewa Borgosz

    Очень интересная дискуссия, хочется высказать своё мнение. Учебники… неужели они действительно её нужны? Любую информацию мы найдём в интернете. Можем в разных источниках узнать обо всём, что нам нужно, к тому ещё бесплатно нпр. Khan Academy. Ученикам нужны сборники задач, а учителям – методы работы.

    Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>