Ділимося досвідом із проведення дебатів

6 жовтня 2016 року учні 9-А класу провели дебати, на яких обговорювалось таке питання: Дискусію в Інтернеті потрібно вести толерантно.

Сподобалось те, що діти недовго обирали питання для обговорення. Цу було для них «наболіле», бо у 8 класі був конфлікт між дівчатками класу, який розгорівся саме через образи в соц. мережах.

Напередодні дебатів членами організаційної групи (Світлична Аня, Ганушевич Віка, Друкар Настя) було проведено опитування учнів класу як щодо позитивної думки про дану проблему, так і негативної. Під час опитування учні не одразу висловлювали свої думки, оглядались на інших. Тому я, як старший порадник, запропонувала висловити свої думки на папері. І це спрацювало.

Опрацювавши результати опитування, визначили думки, які найбільше збігаються (позитивні та негативні) і вирішили їх розглядати на дебатах.

Під час проведення дебатів пропозиції записували на комп’ютері та проектували на екран. Потім швидко вибрали найприйнятніші для себе, запропонували для шкільного кодексу.

Класний керівник 9-А класу Оксана Ільєнко

Share Button

5s коментарів

  1. Людмила Кузьменко

    Дякую за досвід, його опис буде дуже корисний іншим учасникам “Класної школи”

    Відповіcти
  2. Елла Ситник , учитель СШ№250 м. Києва.

    Вітаю.
    Дуже щиро! Відчувається, що проведена велика підготовча робота. Знаю ви не пасли останніх і в минулому році. Так тримати.
    Чи не могли б ви докладніше розповісти про роль учителя у вашій команді?

    P.S Куди подівся ваш фотозвіт?

    Відповіcти
    1. Оксана Ільєнко

      Роль учителя була більш спостерігати, ніж направляти. У моєму 9-А класі дуже розумні, активні, прогресивні діти. Якщо їм сподобалась якась ідея, то вони зроблять все можливе і неможливе, щоб виконати поставлене завдання.
      Діти дорослішають і вони вчаться приймати правильні рішення, і це в них добре виходить. Їх потрібно тільки зацікавити.

      Відповіcти
  3. Ewa Borgosz

    Если я всё правильно поняла, у девочек из этого класса в прошлом году был конфликт, а причиной было их неправильное поведение в социальных мережах. Интересно, как был решён этот конфликт? Я пользуюсь в такой ситуации “переговорами” между учениками, чтобы найти самые глубокие прочины конфликта.
    Мне очень понравилась идея, чтобы провести дебату “письменно”. Действительно, это помогает, если ученики боятся высказать своё мнение. Я когда-то собирала от учеников информацию о том, что им помогает, а что мешает в учёбе на уроках и дома. Оказалось, что многих мальчиков отвлекают на уроке “голые спины девочек и их слишком короткие юбки” – тогда была мода на очень короткие кофточки или блузки. Решение о том, чтобы девочки одевались прилично было принято не учителями, а самими учениками. Если ученики о чём-то решают, то они соблюдают такое правило намного больше, чем правила установленные учителями.

    Відповіcти
    1. Оксана Ільєнко

      Ви правильно зрозуміли – конфлікт в соцмережах дійсно був. Переговори велись і між дівчатками і між мамами (саме мамами, бо мами краще розуміють проблеми дочок). Проводила я також виховний захід для дівчаток класу “Відверта розмова”. А ще я практикую бесіди “один на один”, коли ніхто не заважає. Ось тоді можна поговорити відверто, навіть поплакатись одне одному. Сварити дітей, нав’язувати свою думку – це не вихід. А у відвертій розмові завжди можна дати гарну пораду, якою дитя завжди скористається.

      Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>