Шкільні дебати у сш № 250 м. Києва

Підсумки загальношкільних дебатів

        Підійшов до завершення трьохтижневий марафон дебатів у класах. Учні спеціалізованої школи №250 творили  проект нової  редакції Кодексу. Редакції, яка б не відмінила і не заперечила минулорічні правила.  З ними ми піднялися на вищий якісний рівень, вони були відображенням наших мрій та уявлень про сучасну школу. Редакція, яка б продовжила процес позитивних змін у школі.

Прийшов час рухатись далі. Шукати шлях до порозуміння в умовах інформаційного суспільства.  Майбутній Кодекс – це сукупність запропонованих учнями правил користування засобами ІКТ у школі.

Загальношкільні дебати, що відбулися 27 жовтня 2016 р. стали красивою фінальною крапкою в напруженій роботі шкільної команди Класної школи, учнів, класних керівників, батьків, адміністрації. Безліч консультацій, аналіз статистики і необхідної літератури, пошук однодумців і безкінечні дискусії з опонентами… Маленькі успіхи  та «поразки». Сльози, образи, втома, дефіцит часу переплелися з моментом народження цікавих ідей, креативних пропозицій. На очах дорослішали п’ятикласники і ставали мудрішими учні  старшої школи.

kl_sh_fin_01

Стало зрозуміло: « Новій редакції Кодексу бути!».

 

 

План шкільних дебатів в рамках проекту

                    « Класна школа»

Розроблений учителем – методистом сш №250, ментором проекту Класна школа Е.В.Ситник

 

Вид дебатів : Пленарні дебати з елементами тренінгової технології.

Кількість учасників: 22        (Учні 7- 10 класів , 5 – й клас; по два представники  від кожного класу). Добре коли на дебатах присутні вчителі в якості спостерігачів чи незалежних експертів.

Приміщення: класна кімната

Обладнання:   візуалізовані на ватмані , за допомогою малюнків і текстів результати – пропозиції класних дебатів; маркери, стікери, кольоровий папір, підставки для книг( за кількістю класів, що беруть участь у загальношкільних дебатах), класна дошка, папір для записів,чисті листи ватману…

Тривалість проведення:  45 – 60 хв.

 Мета:    Виробити систему правил, що увійдуть до Кодексу Класної школи.

                                                   Хід дебатів

Крок 1.              Створення найсприятливішого середовища для роботи та дружньої атмосфери серед учасників ( загальні рекомендації).

kl_sh_fin_11

а)  Для проведення дебатів необхідно вибрати максимально велику класну кімнату.

б)  Розміщення парт і стільців з урахуванням форми роботи ( дебати). Традиційний інтер’єр класної кімнати  ( ряди)  не підходить.

в)  На стінах, на класній дошці  прикріпити  Кодекси класів .

kl_sh_fin_12kl_sh_fin_13

г)   На столах ,заздалегідь,  виставлені таблички з номерами класів. ( цей прийом дозволить зекономити час на початковому етапі роботи)

kl_sh_fin_14

д)  Учасники приходять з бейджеками, або ж їх можна створити нашвидкоруч у класі, написавши імя маркером на шматку малярної стрічки, яку учасник кріпить до одягу ( не залишає брудних слідів).

е)  Бажане коротке знайомство – представлення учасників.

Крок 2                 Актуалізація 

а) Запропонувати учням (по одному представнику від кожному класу) протягом 30 сек. розповісти про загальне враження від проведених у їхньому класі дебатів.

б)  Попросити учасників пригадати хто був активнішим в ході проведення класних  дебатів модератор – дорослий, а чи вони –  учні. Відобразити реальну картину справи на листку А -4, де слід поставити якийсь із знаків «більше», « менше», «дорівнює» між двома категоріями «дорослий» –  «учень».

в) Наступне завдання знайти серед запропонованих учням  кольорових карток, ту, колір ,якої відповідав їхньому емоційному стану  відразу після дебатів. ( карток не більше 4; на дошці  записані «значення» кожного кольору: «гарний настрій», « почуття добре виконаної роботи», «так собі», «даремно витрачений час»)

kl_sh_fin_15

г) Попросити учасників,порадившись між собою( у парах ), визначити скільки балів зі 100 вони б поставили собі за організацію та проведення   дебатів у класі.

kl_sh_fin_16

kl_sh_fin_02 kl_sh_fin_03

д) Організувати проведення за допомогою методу « відкритого мікрофону»                                  вправи : «Що вдалося, а що – ні?» ( по одному найяскравішому прикладові) Відповіді учасників фіксуються на прикріпленому до дошки ватманові.

kl_sh_fin_04

Крок 3          Коротка рефлексія від почутого і побаченого

Крок 4.

а)  Модератор ставить запитання: « Чи  справедливою буде твердження,  що  успіху в проведені класних дебатів вдалося досягти  ще й завдяки правилам і, перш за все, правилам успішного спілкування, які сформувалися в кожному класі?»

б)  Модератор пропонує методом «мозкового  штурму» спробувати сформувати правила для сьогоднішнього зібрання. Записують на окремому ватмані.

kl_sh_fin_05

Крок 5             Мотивація

а)    Модератор ставить запитання: «На скільки важливі правила під час користування засобами ІКТ?»

Вправа – руханка  «Інтелектуальна кав’ярня»

— спочатку учасники рухаючись по класу( «гуляючи»)  і за командою модератора об’єднуються в пари(« замовляють столик на двох»), щоб обмінятися  думками щодо поставленого запитання.

— потім « столик на чотирьох» ( об’єднуються дві пари)

— потім «столик на вісьмох»….

— утвориться три команди по 8 осіб. Обговорення

і представлення спільної у  кожній групі думки.

kl_sh_fin_06

kl_sh_fin_07

—!!! Запитати, чи не має хтось своєї, власної, окремої від інших думки.

Крок 6         Основна частина.( Переходимо до справи.)

а)    Кожен учасник,  уважно переглядає  представлені Кодекси класів і з усіх запропонованих правил обирає  лише одне і виписує його на окремий ( кольоровий) листок, вказуючи при цьому пропозицією  якого класу він скористався.

kl_sh_fin_08kl_sh_fin_09

б)  Записані правила озвучуються і  викладаються на стіл, що стоїть по середині класної кімнати та ще й так, щоб до нього був вільний доступз усіх сторін.

в) Представники класів, чиї правила знайшли підтримку серед учасників дебатів, коротко і влучна роз’яснюють зміст їхньої ідеї і переконують, що саме це правило варто залишити у списку.( регламент 15 – 30 сек)

г)  Учасники ще раз голосують за правила до Кодексу, позначаючи свій голос, за допомогою маркера , автографом  лише  на одному з відібраних листів.

kl_sh_fin_10

д)   Модератор разом з членами лічильної комісії визначають правила – переможці ( 8 – 10)

е)   Представники одного класу  отримують по одному правилу – переможцю і швиденько  домальовують до тексту відповідну картинку ( ілюструють текст).

є) Готові роботи вивішуються посередині класної дошки, щоб у такий спосіб створити попередній проект Кодексу

Крок 7     Загальна рефлексія.

P.S.  Після загальношкільних дебатів  Проект Кодексу виноситься на обговорення Творчої групи, Педагогічної Ради школи, батьківського самоврядування,  та на остаточне затвердження учнівським самоврядуванням.                 Автор     Е. Ситник

Share Button

12s коментарів

  1. Ольга

    Мала можливість бути спостерігачем на шкільних дебатах. Із самого початку панувала дружня атмосфера, мої п’ятикласники, хоча й хвилювалися, відчували себе комфортно. По завершенню дебатів, і у спостерігачів, і у учнів залишився лише позитив. Класно!!!

    Відповіcти
    1. Елла Ситник , учитель СШ№250 м. Києва.

      Дякую Ольго Станіславівно.
      Варто зазначити, що Ви були не просто “спостерігачем”, а й активним коментатором, фотографом, учасником обговорення складних проблем, які виникали в ході дебатів. Ви приклад молодого, сучасного, небайдужого до учнівських проблем учителя.
      У мене є певні сумніви щодо того чи правильно я зробила взявши на себе (учителя) ведення шкільних (учнівських) дебатів. Що скажете? Буду вдячна за відповідь.

      Відповіcти
      1. Юлія

        Вперше була присутня на шкільних дебатах. Це було справді круто!!! Учасники справжні молодці: активні, розумні, креативні, вміють висловлювати свої думки!!! Незвичним було те, що найактивнішим учасником став п’ятикласник, і всі учні дослухалися до його думок. Вдячна Еллі Василівні і всім учасникам фіналу, за отриманий досвід і яскраві враження!!!

        Відповіcти
  2. Світлана

    Доброго дня!)Була спостерігачем на шкільних дебатах!)Атмосфера класна!))Учні активні, кожен міг висловити свою думку, особливо якщо думка відмінна від більшості. Різні прийоми дозволили учням бути активними учасниками дебатів та творцями кодексу. Положення для нового кодексу вибрані учнями є свідомими і неочікувано серйозними.
    P.S. 5-Б клас виявився знахідкою дебатів:)

    Відповіcти
  3. nashymanska

    Мені дуже сподобалося брати участь у дебатах. Найцікавішою для мене частиною стало обговорення та запис на ватмані позитивних та негативних частин дебатів у кожному класі, бо таким чином ми могли краще розібрати всі плюси і мінуси. Отримала нову інформацію для себе, збільшила досвід з проведення таких заходів. Дякую всім за це:)

    Відповіcти
  4. Менчук Антоніна

    Приймавши участь в цих дебатах я можу сказати тільки одне. Дебати мали дружню та комфортну для спілкування атмосферу! Всі учасники висловлювали свої думки. Запропоновані правила були доречні та відповідали нашому рівню. Хочу висловити подяку Творчій групі та всім учням за прекрасну і злагоджену роботу!

    Відповіcти
  5. Алла Ткачук

    Ваша шкільна команда може бути прикладом для наслідування. Вся робота чітко спланована, злагоджена і має значні результати. Не зупиняйтеся на досягнутому, діліться власними секретами ефективної роботи в проекті “Класна школа”.

    Відповіcти
    1. Елла Ситник

      Вітаю. Дякую Аллі Ткачук за добрі слова та підтримку. Зупинятися не збираємось, але слід визнати, що участь у проекті вимагає додаткових зусиль. Та воно того варте.

      Відповіcти
  6. Вікторія Антоненко

    Доброго вечора! Поспілкувавшись з учнями, які приймали участь в загальношкільних дебатах, хочу подякувати всім вчителям за добру організацію, увагу до думки кожного учня та створення добродушної та теплої атмосфери. Дякую всій Творчій групі за їх активну і злагоджену роботу!

    Відповіcти
  7. Ewa Borgosz

    Спасибо за такое подробное описание подготовки и хода школьной дебаты. Можно воспользоваться опытом Вашей школы при разработкие и обновлении кодекса.

    Відповіcти

  8. Дякую за докладний план дебатів, дійсно, можна буде використати ваш досвід у наступному році. Скажіть, будь ласка, а хто входить до складу творчої групи, команда “Класної школи”?

    Відповіcти
    1. Кузьменко Людмила Альбертівна

      До складу творчої групи входять креативні вчителі: учителі біології Уманець С.В., Павленко О.С., учителі історії Ситник Е.В., Зайцев А.К., учителі інформатики Ільєнко О.М., Сергієнко А.А., учитель початкових класів Матвєєва О.М., соціальний педагог Григоренко Л.О., заступник директора з НР Малишенко Ю.М. Цікаво, що від учнівських колективів діти долучились за власним бажанням, вони є активними учасниками реалізації пректу, генераторами цікавих ідей. До постійного складу творчої групи не входять батьки, але при необхідності радо долучаються і допомагають.
      Координатор проекту Людмила Кузьменко

      Відповіcти

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>