Майстер-клас для менторів програми «Класна школа»

23-25 серпня 2016 у Львові відбувся міжнародний майстер-клас  для менторів-лідерів  програми «Класна школа».

Проект «Класна школа» реалізується польською неурядовою організацією «Класна школа» у партнерстві із Всеукраїнською Асоціацією Викладачів Історії та Суспільних Дисциплін «Нова Доба» та співфінансується Фондом «Освіта для Демократії» в рамках програми RITA – Зміни в регіоні Польсько-Американського Фонду Свободи за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Тренінг був організований в рамках проекту спільно  польськими та українськими партнерами. Заняття проводили досвідчені польські тренери з фундації “Класна Школа” Ева Боргош,  Агнєшка Аркушінска,  Агата Лучинська та  Іво Магерський.

Цей захід став відправним пунктом для початку третього етапу проекту «Класна школа» в Україні. Метою майстер-класу було підготувати кваліфіковану групу менторів-лідерів з числа представників шкіл-учасників попередніх етапів проекту, котрі відзначилися особливими досягненнями і добрими практиками на протязі року, від часу коли програма «Класна школа» розпочала роботу в Україні. На тренінг прибули ініціативні та досвідчені вчителі з Тернопільщини, Київщини, Львівщини, Волині, Хмельниччини, Дніпропетровщини, Черкащини, Запорізького та Одеського регіонів. Вони привезли з собою цікавий досвід роботи з шкільними командами на блогах, підготували описи проектів, які реалізували за останні півроку  разом із своїми учнями.

 

P1530390

 

 

Під час занять розглядалися та програвалися у інтерактивній формі надзвичайно важливі питання продовження проекту: розуміння програми, концепції, цілей та принципів Класної школи; завдання і роль вчителів-менторів і вміння передавати знання іншим; підготовка шкільного кодексу: дискусії в класі, дискусії в школі, завдання ІКТ, освітні проекти і ярмарки 2.0; вміння працювати з використанням методів дискусій і освітнього проекту, та багато інших важливих аспектів роботи ментора-лідера. Під час роботи учасники одержували методичні рекомендації та роз даткові матеріали. Однак, будучи досвідченими тренерами і викладачами, вчителі-учасники створювали додатковий ресурс ідей, розробок, методик, які були ретельно зафіксовані для подальшого поширення.

 

P1530173

 

P1530214

 

Отже розпочинається новий етап проекту. В ньому заплановано розширити вдвічі мережу шкіл, залучених до роботи на блогах, з проектами, у співпраці з польськими колегами. В Україні буде видано методичний посібник, до якого увійдуть методичні поради та опис кращого досвіду учасників проекту «Класна школа». Маємо надію, що цікавий понад десятилітній досвід польських колег буде поширений в Україні і матиме довготривале глибоке застосування у нашій системі освіти.

 

Відгуки українських учасників майстер-класу:

Наталя Голосова, ЗОШ №38 м. Львів

«Високо оцінюю практичність семінару. Вкотре переконуюсь, що краще один раз зробити практично, ніж сто раз почути або прочитати. Побачила нові цікаві моменти в роботі тренерів, які скеровані на формування позитивізму учасників програми.  На деякі відомі речі подивилась під іншим кутом зору, що значно розширило мою особисту тренерську та педагогічну практику. Відкрила для себе принципи хорошого коментаря, оскільки ніколи  так деталізовано з цим не зустрічалась».

 

Ольга Гербаносенко, ЗОШ №6 м. Хмельницький

«Море вражень, заряд позитиву від проведеного польськими тренерами майстер-класу для менторів “Класної школи”. Їх відкритість, емоційність, креативність та глибокий професіоналізм надовго занурює в процес пошуку педагогічної інноватики. Безцінним є обмін досвіду з українськими колегами, які також дали зрозуміти нашу спорідненість  і в проблемах сьогодення педагога і творчих починаннях, незважаючи на віддаленість регіонів проживання.»

 

Світлана Рубан, Стрийська ЗОШ №7

23-25 серпня 2016 року у Львові в рамках проекту «Класна школа» відбувся тренінг для координаторів найактивніших шкіл-учасників проекту . 12 цікавих, неординарних вчителів-новаторів з різних куточків України разом з координаторами проекту з польської сторони Агатою Лучинською, Іво Магєрські , менторами Евою і Агнешкою та з української сторони Поліною Вербицькою та Ольгою Педан-Слєпухіною протягом трьох днів вчили і вчилися, піднімали проблемні питання і шукали на них відповіді, дискутували і приймали рішення, ділилися досвідом своєї роботи.

Тренінг дуже корисний, орієнтований на отримання практичних вмінь. Все проходило цікаво, нестандартно, доброзичливо. Вразив позитивний клімат спілкування. Все це потрібно було побачити і відчути. Саме такі тренінги заряджають вчителя на довгий час. Але найважливіше це те, що було організовано сильний колектив однодумців, які стануть менторами проекту. І я впевнена, що незабаром кількість шкіл, які долучаться до проекту стане більше. Адже в Україні багато класних вчителів, які здатні творити «Класну школу» і рухати українську освіту вперед.

 

Вікторія Гавриліна,  гімназія №11 м. Камянське

Дякую всім організаторам і учасникам міжнародного майстер-класу для менторів -лідерів програми ‘Класна школа ‘ за атмосферу співробітництва,  творчості та професіоналізму.  Моя педагогічна скарбничка поповнилася новими методиками,  добрими практиками, родзинками,  які використовують польські та українські колеги. Варто зазначити що участь в програмі ‘Класна школа ‘ змінює не тільки учнівське середовище,  а й вчителів. Спонукає бачити в учні особистість,  яка розвивається,  може робити помилки,  але її слід поважати.  Працюючи за проектними технологіями вчителі обох країн виховують активних громадян,  які самостійно приймають рішення та несуть відповідальність за свої вчинки.  Особливу повагу та захоплення викликає професіоналізм польських тренерів,  які за короткий час підготували команду модераторів з усіх регіонів України. 

 

Світлана Дячок, Колиндянська ЗОШ Чортківського р-ну Тернопільської обл.

“День Прапора України… 25-а річниця Незалежності України… Львів… Культурно-європейська столиця… Останні дні літа…Переддні нового навчального року…Активно, в поті чола, працює нова команда “Школа менторів”. Будь-яке навчання – неоціненне! А якщо ця зустріч відбувається у річницю Незалежності України – це ще й почесно та відповідально! Адже тепер, ми – ментори, повинні гідно та якісно представити свою роботу у розумних та творчих настановах школам, учасникам проекту! Тож дякую креативним тренерам від польської сторони (вони на всі 100%  справилися із своїми завданнями. До речі, були толерантними та стриманими у всіх наших зауваженнях та коментарях. Використання Евою цікавих методик проведення тренінгів, толерантний стиль викладу матеріалу Йоанни та Агати, технічна сторона від Іво – дадуть, сподіваємося,  плідні результати у роботі менторів упродовж наступного навчального року)! І, звичайно, велике спасибі нашим працьовитим бджілкам Поліні Вербицькій та Ользі Педан. Саме із їхньої ініціативи ось уже цілий рік реалізується проект “Класна школа” на освітянських теренах України. Упевнена, що знання, отримані у процесі дружньо-активного спілкування, робота у нових та цікавих проектах інших шкіл, – стане надійною площиною для виховання справжнього комунікабельно-активного патріота – громадянина України!” Дячок Світлана Олександрівна – заступник директора Колиндянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Чортківського району Тернопільської області. 
Дякую!!! До плідної співпраці!

 

Нина Сивізіна, Вилківський НВК Одеська обл..

«Общеобразовательная школа І-ІІІ ступеней-лицей».

С 23 по 25 августа 2016 года во Львове проходил семинар для тренеров в рамках проекта «Классная школа» с целью распространения лучшего опыта среди школ Украины.

Очень интересна форма проведения тренинга. Все темы и блоки тренинга были полезны и будут обязательно использованы мной при работе. Интересно было слушать, интересно было принимать участие. Получила алгоритмы, которые нужно использовать в практике.

Тренинг проведен на отличном профессиональном уровне и заслуживает очень высокую оценку по всем критериям.

 

 

Share Button

About Iwo Magierski

Координатор проекту "Класна школа" Центр громадянської освіти
у Новини.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>