Зустріч польських та українських освітян у рамках Програми «Класна школа» у Києві

11 травня 2016 р. у приміщені Польського Інституту відбулася зустріч представників Центру громадянської освіти Польщі – Агати Лучинської, Іво Магерського, представників Всеукраїнської асоціації «Нова Доба» – Елли Ситник, з освітянами столиці. До розмови були запрошені шкільні координатори та учасники творчих груп пілотних шкіл м. Києва, а саме Економіко-правового ліцею м. Києва, гімназії 143, школи «Афіни», ліцею «Голосіївський» № 241, спеціалізованої школи № 250, Фінансового ліцею. Ці навчальні заклади у вересні 2015 р стали учасниками,  міжнародної  програми «Класна школа». Проект успішно продовжується у 2016 р.

 

polinst16

 

Зустріч за круглим столом пройшла досить цікаво й плідно для обох сторін. Компетентність українських вчителів, їхня готовність до конструктивного , професійного діалогу, досвід, яким вони готові ділитися, розуміння і сприйняття запропонованих концепції і принципів «класної школи» вкотре приємно вразили гостей. Українські освітяни вели розмову про про нові горизонти, які відкриває програма «Класна школа» для української і польської освіти, про щире бажання налагодити різноманітні довготривалі зв’язки з польськими колегами. Прозвучало багато пропозицій щодо шляхів інтеграції зусиль вчителів України та Польщі задля того, щоб створити навчальний заклад, що відповідає уявленням суспільства про «класну», привабливу, конкурентоспроможну, ефективну, школу. Під час зустрічі обговорювалися різноманітні питання: Що не вдалося? В чому полягає причина труднощів? Чим допомогти? Чи вдалося максимально залучити до проекту учнів? Який реальні можливості впливу учнів на процес змін у школі? Що є найбільшим успіхом у проекті?

 

polinst2

 

Після місяців напруженого пошуку власного шляху до «класної школи», дискусій, успіхів і помилок, долання стереотипів і упереджень про які відверто говорили представники навчальних закладів, всі присутні дійшли спільної думки, що освітній проект «Класна школа» – це сучасний, ефективний, цікавий для учнів, батьків і вчителів освітній ресурс. У ньому закладений механізм, який може допомогти реформувати сучасну українську школу та визначити пріоритети в оновлені всієї освітньої системи.

Елла Ситник, Спеціалізована ЗОШ №250 м. Києва

Share Button

About Ольга Педан-Слєпухіна

Вчитель історії СЗШ № 65 м. Львова
у Новини.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>